2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Legyél te is helyszínelő!

Életre kelt a sorozat: szombaton a Millenáris Fogadóban megnyílt a Helyszínelők sorozat által ihletett CSI: az interaktív kiállítás, melyen a látogatók egy órára a valódi helyszínelők bőrébe bújhatnak.
2009. november 11. szerda 07:49 - Forró János

Látogatottsági adatok ugyan még nincsenek, de a korábbi, külföldi statisztikák alapján nagy sikerre számíthatunk Budapesten is. Dobsi Adriennt, az RTL Klub sajtófőnökét is megkérdeztük a kiállításról. „A külföldi tapasztalat azt mutatja, hogy az iskolás korosztálytól az olyan harmincöt-negyvenéves korcsoportig érdeklődnek igazán” – nyilatkozta a sajtófőnök, aki azt is elárulta, hogy az interaktív helyszínelés talán legnépszerűbb eleme a virtuális boncolás.



„Nem csak a sorozatfüggőknek ajánljuk ezt. A kiállítás azok számára is tartalmas szórakozást nyújthat, akik a tudományért rajonganak, vagy érdekli őket a kriminalisztika.” Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a látogatók közül milyen arányban oldják meg a nyomozási feladatok, Dobosi Adrienn elmondta: „Többnyire sikerül; nagyon sok segítséget kapnak a látogatók a sorozat színészeitől, és a magyarázó táblák is nagy segítséget jelentenek.”

Magyar helyszínelők erősítik a kiállítás szakmaiságát

A kiállításon a magyar nyomvadászok is képviselik magukat: A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának munkatársai egy kitalált bűnügyi helyszínen mutatnak be egy emberölést, melyen öt nyomfajtát (ujjnyom, fegyver, DNS, vegyi anyagok, lábnyom) emelnek ki. A látogatók két-három perces rövidfilmek segítségével, igazságügyi szakértők tolmácsolásában nyerhetnek kis bepillantást, milyen módszerekkel elemzik a bizonyítékokat a magyar kollégák.



Dr. Gárdonyi Gergelyt, a BRFK Bűnügyi Technikai Osztályának vezetőjét kérdeztük meg a magyar helyszínelés rejtelmeiről.

„A legmarkánsabb különbség a sorozathoz képest az, hogy Magyarországon (de tudomásom szerint Amerikában is így van) nem nyomoznak a helyszínelők. A nyomozás egy folyamat, amelynek első lépése a helyszínszemle végrehajtása. Ez a nyomozókkal közösen történik. Azonban a nyomozás már egy másik szervezeti egység hatásköre. Magyarországon a helyszínelők összegyűjtik a nyomokat, anyagmaradványokat, majd átadják ezeket a nyomozóknak” – mondta el Gárdonyi.

Kérdésünkre, hogy vajon a valóságban is annyira izgalmas-e a helyszínelők élete, mint azt a sorozatban láthatjuk, a rendőr százados így felelt: „Sokkal izgalmasabb.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását