2024. április 26. - Ervin

Olvad a jég, elmerül a világ!

A klímaváltozással kapcsolatban megjelenő hírek száma mára szinte megszámlálhatatlan. Ahogy az internettel kapcsolatosan a Facebook és a Twitter címszavú témák vezetik a listát, úgy a tudományban a globális felmelegedés, a károsanyag-kibocsátás, a világ pusztulása. A talaj már ég a lábunk alatt, de nem sokáig, ugyanis ha nem teszünk semmit, elönt a víz.
2009. szeptember 14. hétfő 07:52 - Kanizsai Ádám
Emelkedő hőmérséklet

A globális éghajlatváltozás egyik legfontosabb momentuma a hőmérséklet emelkedése. Az Éghajlat-vátozási Keretegyezmény szerint a kifejezés csupán az emberi tevékenység következtében fellépő változásokat takarja.

A Földön ugyanis természetes folyamatok is módosíthatják a klimatikus viszonyokat. Geológiai (pl. lemeztektonika, vulkáni tevékenység) és külső (napállandó, napciklus) hatások egyaránt szerepet játszanak a világ éghajlatának befolyásolásában.

Mégis az utóbbi évtizedekben bekövetkezett változásokat a nemzetközi kutatók az emberi tevékenység számlájára írják.



Emberi beavatkozás

A XX. században bekövetkezett ökológiai változások
0,6-0,2 °C-kal növekedett a globális földfelszíni hőmérséklet, a szárazföldi területek jobban melegedtek, mint az óceánok.
Nagyobb volt a hőmérséklet-növekedés, mint az elmúlt ezer év bármely évszázadában; az évezred legmelegebb évtizede az 1990-es volt.
1950 és 2000 között a földfelszín napi hőmérsékleti ingása csökkent a szárazföldön, az éjszakai minimumok kétszer olyan gyorsan emelkedtek, mint a nappali maximumok.
Majdnem az összes szárazföldi területen csökkent a fagyos napok száma.
Erőteljesebb lett a vízkörforgás, 5-10%-kal nőtt a csapadékmennyiség az északi félteke szárazföldjein, néhány kivétellel (észak- és nyugat-afrikai országok).
Megnövekedett a nyári aszályok gyakorisága és súlyossága néhány területen (Ázsia és Afrika néhány országa).
A sugárzási viszonyok változása mellett jelentősen megnőtt az üvegházhatású gázok mértéke. Ezt említik meg elsőszámú okként a klímakérdés kapcsán. A folyamat lényege, hogy a Napról érkező sugarakat nem, de a földfelszínről visszavert infravörös hullámok egy részét elnyelik. Ezekben a rétegekben megnő a hőmérséklet szintje a felgyülemlett energia miatt. A felgyülemlett gázok mintegy üvegburokba zárják a hőt, mely így nem tud a világűrbe jutni. Ezzel párhuzamosan az alsó légréteg és a fölfdfelszín hőmérséklete folyamatosan elemkedik.

A legveszélyesebb a szén-dioxid magas koncentrácója. Meteorológiai és geológiai kutatások is bebizonyították, hogy hogy a 21. század elején a levegőben szén-dioxid tartalma magasabb volt, mint az elmúlt 417 ezer évben bármikor. Az ipari tevékenység, erdőirtás, közlekedés kapcsán több milliárd tonna jut a levegőbe évente.

Korábban a kiotói egyezmény volt hivatott szabályozni a kibocsátást, idén ennek lejár a hatálya, így egy koppenhágai konferencia keretében igyekeznek majd egyezségre jutni a legnagyobb gazdaságok képviselői. Már több nemzet (Amerikai Egyesült Államok, Kína, Franciaország) tette le a voksát egy új felfogás mellett, melyben megújuló energiaforrások (melyek nem bocsátanak ki károsanyagot) kerülnek előtérbe.

Emellett a dinitrogén-dioxid, a metán, a kén-hexafluorid, a halogénezett szénhidrogének és az ózon változása is káros a környezeti változásokra.



Jégtakaró vékonyodása

A jégtömegek olvadása a 21. század elejére korábban soha nem látott ütemben folyik. A grönlandi jégtábla és az antarktisz az tenegerek szintjét nagyon gyorsan emeli. Grönland évente 300 gigatonna jeget veszít. Modellek és tudósok jósolják, hogy a Jeges-tengeren 2030-ra már egyáltalán nem lesz jégmező. Ez 200 gigatonnát jelent évente, a legtöbbjét a kontinens nyugati részéről. A Worldwatch Institute tanulmánya alapján itt 1970 és 2000 között nem kevesebb, mint 40 százalékkal csökkent a jég aránya.

Nemrég látott napvilágot a hír, miszerint az Antarktiszon 2000 éve nem volt ilyen meleg a nyár. Az eredmények szerint 1998 és 2008 között sosem látott felmelegedés volt a Föld északi pontján. 1900-ig körülbelül 0,2 Celsius fokkal hűlt az Északi-sark, később azonban 1,2 fokot emelkedett.

"A huszadik század az első olyan időszak, amikor a beérkező napenergia mennyisége nem a legfontosabb tényező az Északi-sark hőmérsékletének alakításában" - írta korábban a HirExtra, a University of Arizona kutatója, Nicholas McKay szavait idézve.

A láncreakció következő állomása a tengerek sosem látott emelkedése.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását