2024. március 29. - Auguszta

Viszlát válság!

Másfél év kellett ahhoz, hogy a nagy nemzetek gazdasági mágusai végre kimondják: vége a válságnak. A gazdasági szférában másról sem lehetett hallani csak a recesszióról. Most talán valóban vége van, és a korábbi fényes csúcsokat ostromolhatjuk.
2009. augusztus 27. csütörtök 07:59 - Kanizsai Ádám
2008-2009-es gazdasági válság

A 2008-ban „útnak indult” válság az 1929-33-as recesszió óta a legjelentősebb volt a történelem folyamán. Valójában az amerikai ingatlanszektorból kiinduló pénzügyi válságról beszélünk, mely az egész világban igen erősen éreztette hatását.

A válság során a bankok olyannyira a csőd szélére jutottak, hogy csupán állami illetve egyéb pénzügyi alapok segítségével tudtak talpra állni. Annak ellenére, hogy a 2006-2007-es évben olyan gazdasági szakértők figyelmeztették a világot, mint Soros György, nem történtek ellenlépések.

2008-ban súlyos helyzetbe került a világ gazdasága. Az EU teljesítménye a harmadik és negyedik negyedévben 0,2 százalékot esett. Ilyenre korábban sohasem volt példa. Elemzők 2009-re az egész világban 1 százalékpontos gyengülést jósoltak.

2009. augusztus - véget érhet a válság


augusztus 7.: A német gazdasági miniszter, Zu Guttenberg éppúgy, mint a többi nagy bankház közgazdásza a friss gazdasági adatoknak köszönhetően bizakodóan beszél a jövőről. A gazdaság teljesítményét nem egyszerűen jónak; kiválónak minősíti. A frankfurti Európai Központi Bank elnöke ugyancsak megerősíti a derűs hangulat létjogosultságát, hozzáteszi a közeljövőben véget érhet a válság hatása Európában.

augusztus 9.: Az Egyesült Államok kincstára közzé adja, hogy a 10 legnagyobb bank képessé vált arra, hogy a korábban kapott állami segélyeket visszatérítse. Így az állami kasszába nem kevesebb, mint 68 millió dollár kerülne.

augusztus 10.: Joseph Cohen, a Goldman Sachs (GS) stratégája kimondja: vége a válságnak. Véleménye szerint márciusban fellendülhet a piac. Az S&P-500 elnevezésű részvények az elmúlt 5 hónapban 10 százalékos emelkedést mutattak, és ez a jövőre nézve is hasonló lehet. A szakértő egy CNBC-nek adott nyilatkozatában hozzáteszi, hogy olyan fontos szektorokban is érezhető a válság enyhülése, mint a munkaerőpiac vagy a cégek felhalmozott készletei.

augusztus 18.: A Nemzetközi Valutaalap (IMF) - mely gyakorlatilag az egész világ pénzügyeit felügyeli és segíti – első számú közgazdásza, Olivier Blanchard szerint annak ellenére, hogy a válság olyan „mély sebeket, ejtett, melyek a kínálatra és keresletre is rányomják bélyegüket” a jövőben, még ki lehet lábalni. Szerinte ez most lehetséges.

augusztus 24.: Angol közgazdászok is csatlakoznak az előttük szólókhoz. Intenzív fellendülést várnak a brit üzletemberek. Május és augusztus között a gazdaság olyan mértékben erősödött, amilyenre az elmúlt két évben nem volt példa.

A kutatást az Institute of Chartered Accountants végezte. Az üzletemberek 41 százaléka vallja, hogy optimista a jövőre vonatkozólag, ők 2010-re biztos fellendülést várnak. Érdekes, hogy míg a pénzügyi szektorokban bizakodtak leginkább a vezetők, addig az oktatás és egészségügy területén dolgozók pesszimistábbnak minősültek.

Azért ne olyan hevesen!

Vannak olyan szaktekintélyek, akik azt állítják ez csak a látszat. Michael Izza, a korábban említett Institute of Chartered Accountants ügyvezetője azt mondja, korai lenne még örülni a jelenlegi helyzetnek. Véleménye szerint még rengeteg nehézség áll a gazdaság talpra állása előtt.

A legjobb kínai vezetők szerint ez csupán vak optimizmus. Azt mondják, a válság még ezer arcot ölthet. Most az ő gazdaságuk a legjobb. Talán érdemes rájuk hallgatni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását