2024. május 7. - Gizella

Olvad a jég, elmerül a világ!

A klímaváltozással kapcsolatban megjelenő hírek száma mára szinte megszámlálhatatlan. Ahogy az internettel kapcsolatosan a Facebook és a Twitter címszavú témák vezetik a listát, úgy a tudományban a globális felmelegedés, a károsanyag-kibocsátás, a világ pusztulása. A talaj már ég a lábunk alatt, de nem sokáig, ugyanis ha nem teszünk semmit, elönt a víz.
2009. szeptember 14. hétfő 07:52 - Kanizsai Ádám

Tengerszint-emelkedés

A vízszint emelkedésében is több faktor játszik szerepet. Az egyik a víztömeg térfogatának növekedése. Az 1993 és 2003 közötti 3,1 milliméteres szintnövekedés egykettedét ennek a számlájára írják a kutatók. Ez egy ciklikus folyamat, melynek 2003-ban francia kutatók szerint vége is szakadt. Ennek ellenére a tengerek továbbemelkednek, igaz "csupán" 2,5 milliméterrel évente. Szakértők szerint eddig az Antarktisz és Grönland 0,5 milliméterrel, mára azonban 1 milliméterrel járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez.

Ez elsősorban a kis szigetországokat és az alacsonyan fekvő területeket érintené. A Hadley Központ (Brit Meteorológiai Intézet), az éghajlat-modellezés egyik legfontosabb intézménye szerint 2080-ra 40 centimétert fog emelkedni a világtengerek szintje, ha nem sikerült megfékezni az üvegházhatást. Ebben az esetben közel 100 millió ember kerülne kilátástalan helyzetbe.



Nagy veszélyben New York

Új tanulmányok szerint az olvadás New York városát fenyegeti. A nagyváros közelében gyorsabb lehet a vízszint emelkedése, mint másutt. Köszönhető ez a gravitációnak, a víz sűrűségének és az óceáni áramlatoknak. A vizsgálatok torontói, boulderi, floridai és bristoli intézmények közreműködésével zajlottak. Megbízhatóbb előrejelzések keresése és modellezés volt a cél. Ennek keretében tanulmányozták, hogy a tengerparti városok miképp tudnak alkamazkodni az éghajlatváltozáshoz a közeljövőben. A hosszú távú tervek és a fenntarthatóság voltak a kutatás alappilérei.

New York 570 mérföldes partszakasza mellett a változás 20 centiméterrel nagyobb lehet, mint másutt. A város vezetői nem a legrosszabb esetet veszik számításba, de mégis foglalkoznak a gyorsabb grönlandi olvadás lehetőségeivel.

Özönvíz - mítoszból valóság?

Jóslatok már jószerivel vannak a világ végét illetően. A most annyira felkapott teória a 2012-es, a maják számításai alapján. Vannak azonban kuatatócsoportok, akik a jégtakaró teljes elolvadását várják három év múlva. Lehet, hogy beteljesedik az özönvíz, csak kicsit másképp, ahogy a sok mítoszban vagy a köztudatban szerepel. Lehet, hogy nem az égből hull alá a víztömeg, hanem mi magunk idézzük elő bolygónkon a szilárd halmazállapotú vízkészletből. Vajon ki az újkori Noé? És milyen a bárkája?

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását