2024. május 7. - Gizella

Csökken a szén-dioxid kibocsátás

Folytatódott tavaly is a szén-dioxid kibocsátásának csökkenése az Európai Unióban - derül ki az unió környezetvédelmi ügynökségének (EEA) Brüsszelben nyilvánosságra hozott előzetes adataiból.
2009. augusztus 31. hétfő 19:23 - HírExtra
Uniós szinten tavaly 1,5 százalékkal kisebb volt az ózonréteget károsító, az úgynevezett üvegházhatást növelő anyagok kibocsátása, az 1990 körüli bázisidőszakhoz képest a csökkenés már 13,6 százalékos. Az EEA csak jövőre közli a végleges tavalyi adatokat, de az már bizonyos, hogy a visszaesés negyedik éve folyamatos.

Sztavrosz Dimasz, az Európai Bizottság környezetvédelmi felelőse a statisztikát üdvözölve kiemelte, hogy az unió jó úton halad a kiotói jegyzőkönyvben, a nemzetközi klímavédelmi egyezményben 2012-re vállalt csökkentési célok teljesítése felé. A 15 régebbi EU-tagország 2012-ig 8 százalékos csökkenést vállalt, ebből 6,2 százalékot teljesített eddig a friss adatok szerint.

Dimasz hozzátette: a tavalyi statisztika már a gazdasági visszaesés miatti csökkenést is magában foglalja. A recesszió miatt ugyanis visszaesett a legnagyobb szennyezők közé tartozó ipar és közlekedés kibocsátása is. Ugyanakkor kiemelte, hogy az EU már korábban bizonyította, képes külön kezelni a gazdasági növekedés és a légkörvédelem ügyét.

A görög biztos szerint az adatok üzenetet jelentenek az unión kívüli országoknak is annak érdekében, hogy a kiotói jegyzőkönyv utáni időszakot tárgyaló decemberi nemzetközi klímavédelmi konferencián eredményt érjenek el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását