2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A végtelen lehetőségek országa

Ha Olaszország, akkor kultúra, ha kultúra, akkor Olaszország. De vajon melyek a legvonzóbb olasz kulturális rendezvények a magyarok számára? A HírExtra Salusinszky Andrással, a Studio Italia vezetőjével beszélgetett.
2009. szeptember 13. vasárnap 17:59 - Gedei Szilárd
A választék óriási. A fiatalok körében például egyre népszerűbbek azok a hosszú hétvégék, melyek egy-egy jelentősebb sporteseményt foglalnak magukba – keresettek például az olasz első osztályú labdarúgó bajnokság, a Serie A nagy rangadói, az Inter, a Milan, a Juventus vagy éppen az AS Roma meccsei. De például Talmácsi Gábort is sokan kísérik el az olasz futamára.

Azért a sportturizmuson kívül is van kulturális élet Itáliában…

Az egyik legnagyobb sláger például a Milanói Scala, főleg az operabarátok kedvelik meglátogatni ezt az operaházat, de Milánó például azért is népszerű város, mert a kulturális programokat könnyedén össze lehet kötni egy könnyed vásárlással – akár egy egynapos program keretében is.

Induljunk el délre…

A velencei la Fenice színház is roppant népszerű a magyarok körében, néha azonban problémát jelent, hogy csak olasz előadások vannak, tehát ha valaki érteni is akarja a szövegeket, annak nem árt olaszul tudnia.

Minden bizonnyal nagy kulturális fesztiválokkal is találkozhatunk Itáliában.

Igen, nyáron rendezik például a Puccini-fesztivált Toszkánában, a Torre del Lago környékén, ahol szabadtéri és egyéb előadásokkal is találkozhatunk, de a Veronai Aréna is sok magyar turistát vonz.

Mi a helyzet a könnyedebb műfajokkal?

Azt is észrevettük, hogy honfitársaink meglehetősen kedvelik az olasz könnyűzenei előadókat, s utazni is hajlandóak értük. Ilyenek például Eros Ramazotti vagy Laura Pausini, de népszerű a pop és a komolyzene határán éneklő Andrea Bocelli is.

Ez nem csoda, az opera hazájában…

Igen, abban rejlik az olasz komolyzene sikere, amiben az egész olasz kultúráé is – ami az itáliai kultúrát jelenti, az lényegében a világ kultúrája is. Az olasz művészek munkái egyből világhírűvé válnak, történelmi-, társadalmi- és egyéb okok miatt.

Hol tájékozódhatnak azok a magyarok, akik akár most, akár már korábban kedvet kaptak belevetni magukat az olasz kulturális életbe?


Elsősorban az ENIT – Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatalt tudom ajánlani, de fontos információkhoz juthatnak az érdeklődők a Studio Italia honlapján is a kulturális eseményekről.

Annyi biztos, hogy a kulturális lehetőségek szempontjából szinte lekörözhetetlen Olaszország…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását