2024. május 19. - Ivó, Milán

Kökény szerint nem kellene riogatni

Ellenőrizetlen sajtóinformációk alapján felesleges riogatni a közvéleményt a jövő évi költségvetéssel és annak az egészségügyre vonatkozó részével kapcsolatban - mondta Kökény Mihály.
2009. augusztus 24. hétfő 18:06 - HírExtra
Kökény Mihály szerint felelős közéleti szereplő ellenőrizetlen sajtóinformációk alapján nem tesz politikai nyilatkozatot, különösen olyan kérdésekről nem, mint egy költségvetési munkaanyag, amelyből sok száz készül, mivel sokféle elképzelés van. A költségvetés tervezetét a kormány a jelenlegi tervek szerint szeptember 10. körül fogja benyújtani az Országgyűlésnek, utána van idő és lehetőség arra, hogy annak tartalmáról - így az egészségügy számára tervezett forrásokról is - politikai vitát folytassanak. Akinek pedig jobbító szándékú javaslata van, azt majd ekkor megteheti - mondta.

A szocialista politikus hangsúlyozta: az MSZP parlamenti frakciója is megfogalmazta azt az igényt, hogy a kiadások jelenlegi színvonalát 2010-ben is mindenképp fenntartsák, annak ellenére, hogy az egészségbiztosítás egyensúlyát is komolyan érintette a válság, hiszen csökkentek a járulékbevételek. Hozzátette: amikor a rendelkezésre álló források korlátozottak, akkor felelősségük, hogy ezt hatékonyan, célirányosan használják fel, azonban most nincs arra lehetőség, hogy a működéshez többletforrásokat tervezzenek.

A jövő évi költségvetés egészségügyi ágazatot érintő részéről Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a 2010-es büdzsé nominálértéken megegyezne a ideivel, akkor is 90 milliárd forintos hiányt görgetne az ágazat. A Fidesz szerint Székely Tamás egészségügyi miniszternek küzdenie kellene az egészségügyi költségvetés tervezésekor, mert a további több 10 milliárdos ágazati forráskivonás súlyos gondokat okoz majd.

Mikola István közölte: a kiszivárogtatott büdzsétervezet szerint az egészségügy minden területét érinti majd a forráskivonás. Kevesebb pénz jut a kórházi ellátásokra, a járóbeteg-szakellátásokra, de kevesebb pénzt kap a vérellátó szolgálat és a mentőszolgálat is, csökken a népegészségügyi programra fordítható forrás és kisebb költségvetéssel gazdálkodhat az Országos Tisztifőorvosi Hivatal is - sorolta a megszorításokat az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását