2024. április 29. - Péter

Mélyponton a politikusok megítélése

Érdekes tényekre is rávilágított a Szonda Ipsos által a legismertebb politikusokról kiállított júliusi népszerűségi lista. Sólyom László trónfoglalása, Vona Gábor huszárcsínye, Demszky zuhanórepülése, és ami a százalékpontok mögött van...
2009. augusztus 24. hétfő 17:39 - Nagy András
Habár a legfülledtebb nyári hónapokat lassan már magunk mögött hagyjuk, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is forró ősz elé néző politikusoknak tovább főhet a feje: a Szonda Ipsos hétfőn közreadott bizonyítványában a 22 személyt tömörítő népszerűségi listán mindössze négy könyvelhet el pozitív irányú elmozdulást. Az 1500 fős mintán alapuló, a felnőtt magyar lakosságra vetítve reprezentatív közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a meghatározó közéleti szereplők állampolgári megítélése az előző havi méréshez képest is újabb mélypontra jutott.

Félhomályban…
Sólyom László (49 pont), Orbán Viktor (45 pont), Szili Katalin (37 pont), Navracsics Tibor (37 pont), Gráf József (33 pont), Vona Gábor (32 pont) és Kövér László (31 pont).
Forrás: Szonda Ipsos
Az átlagos népszerűségi index (a 100 fokú skálán) mindössze 29 pont. A listán szereplő összes közszereplő közül csupán négynek (az államfőnek, valamint három ellenzéki politikusnak) sikerült bravúrt bemutatnia: ők mindnyájan növelték népszerűségüket júliusi uborkaszezon alatt. Az egész listán végignézve összesen két politikus van, amely legalább megközelíti a még mindig karcsú, közepes osztályzatot jelentő ötven százalékpontot. Közülük is Sólyom László áll a lajstrom élén a maga 49 pontjával (az előző havi felméréshez képest két százalékot javítva), őt Orbán Viktor követi 45 pontos eredményével (egy százalékot rontva.)

Bár mind a kutatást végző Szonda Ipsos, mind pedig a HírExtra által felkért elemző állítja, a hónapról hónapra jelentkező népszerűségi index változásaiból messzemenő következtetéseket gyakorlatilag lehetetlen levonni, egy-egy érdekes adat azért sejteti a választópolgárok politikai preferenciáinak alakulását, illetve az ország aktuális közérzetét.

…és árnyékban:
Kóka János (18 pont), Gyurcsány Ferenc (19 pont), Draskovics Tibor (20 pont), Retkes Attila (22 pont) és Demszky Gábor (23 pont).
Forrás: Szonda Ipsos
Az általános kiábrándultságot mutatja például, hogy még az egy-egy párt mellett elkötelezett szavazótáborok is csak mérsékelten állnak ki saját (!) politikusaik mellett: a tetszési index átlagosan mintegy 60 százalékra rúg. Ennél is beszédesebb, hogy a politikailag el nem kötelezett, vagyis bizonytalan szavazók jószerivel minden listán szereplő politikusnak 25-30 pont közötti értéket osztottak.

Az előző havi állapothoz képest a legnagyobbat Demszky Gábor népszerűsége zuhant, a nyár nyertese címet pedig már most oda lehetne ítélni Vona Gábornak, a Jobbik elnökének, aki júliusban népszerűségét és ismertségét is jócskán növelte. Mindkét politikus 4-4 százalékpontos változást könyvelhet egyébként el, ez az érték pedig már statisztikailag is jelentős kilengésnek számít.

Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese ugyan meglehetősen szkeptikusan áll az effajta népszerűségi mutatókhoz, mégis készséggel válaszolt a HírExtra kérdéseire.

- A Szonda-felmérés szerint a legnagyobb népszerűségvesztést az elmúlt időben egyértelműen a főpolgármester, Demszky Gábor szenvedte el. Mi lehet ennek a magyarázata?

- A főpolgármesterrel szembeni elégedetlenség oka nyilvánvalóan az elmúlt időszak fővárosi botrányaiban keresendő. A BKV körül kialakult botránysorozatnak egyértelműen a város első számú vezetője az eddigi legnagyobb vesztese. Persze azt itt is el kell mondani, hogy az ilyen hónapról hónapra készített elfogadottsági felméréseknek semmiféle hatása nincs a napi politika menetére.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Dékány
2009. augusztus 24. 18:05
Csodálkozik valaki?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását