2024. április 29. - Péter

Engedély nélkül szól a Rise FM

A budapesti 88.1 –es frekvencián a tavalyi évben még a rockzenét közvetítő Pont FM szólt. Majd egy adásvételt követően ez év januárjától a dance és klubzene híveinek a Rise FM adása indult meg. Mostanra viszont előállt az a pikáns helyzet, hogy mindkettő szól – párhuzamosan, ugyanazon a frekvencián…
2009. augusztus 24. hétfő 07:46 - HírExtra
A nyilvánvalóan lehetetlen helyzet különösen akkor válik érdekessé, ha az ember autózik a fővárosban. Azt tapasztalhatja ugyanis, hogy míg Buda és a Belváros nagy részén változatlanul a RiseFM műsora szól, addig Észak- és Kelet-Pesten valamint az agglomerációban a Pont FM rockzenéje dübörög, helyenként pedig mindkettő egyszerre vagy éppen csak valami értelmezhetetlen zaj.

Megpróbáltuk összeszedni, mi a helyzet valójában?

Márton György, a Nemzeti Hirközlési Hatóság szóvivője
A helyzet kétségtelenül sajnálatos, de teljesen egyértelmű. Egyetlen jogerős rádióengedély van érvényben - több értelemszerűen egy időben nem is lehetne - a budapesti 88.1-es frekvenciára, ez pedig nem a RiseFM nevű rádióállomás ismert telephelyére és nem a RiseFM Kft nevére szól. Tény az is, hogy ennek a frekvenciának a használatára egyedül a Rádió Infórum Kft.jogosult. Ha tehát ezen a frekvencián az övén kívül még egy adóberendezés működik, akkor az törvénytelen és el kell hallgatnia. Vagy a tulajdonosok döntenek úgy, hogy jogkövető magatartást folytatnak és leállítják az adót, vagy a hatóság kényszeríti ezt ki. Mivel az első eddig nem történt meg, nem marad más lehetőségünk, mint eljárni a Rise FM-el szemben.
A Rádió Infórum Kft-t, mint a 88.1-es frekvencián műsort közvetíteni és készíteni jogosult céget a tavalyi év végén akkori tulajdonosai eladták a Rise FM Kft-nek, amely már egy másik, hasonlóan adásvétellel megszerzett jogosultsággal Tihanyban működtetett ezen a néven egy rádiót. Miközben megindult Budapesten is a Rise FM műsorának sugárzása, a felek jogvitába keveredtek: az eladók szerint a Rise FM Kft. nem teljesítette az adásvételi szerződésben foglaltakat – magyarán,  nem fizetett, pontosabban nem annyit… - a vevők szerint az eladó sem a szerződés szerint járt el. Igen ám, de a Rádió Infórum Kft. korábbi tulajdonosai az elégtelen teljesítés miatt éltek visszavásárlási jogukkal és visszavették a 88.1-es frekvencia használatára jogosult céget. Ezt a fővárosi Cégbíróság jogerősen be is jegyezte, ezzel a RiseFM tulajdonosai elvesztették a jogukat a megvásárolt cég és frekvenciahasználat felett.

Innen indul a balhé. A régi-új tulajdonosok még májusban felszólították az immár cég (és vele frekvencia) nélkül működő RiseFM tulajdonosait, hogy fejezzék be a műsorkészítést és továbbítást a 88.1-en. Persze, nekik eszük ágában sem volt. Az egykori eladók, visszavett tulajdonuk védelmében a hatósághoz fordultak. A Nemzeti Hírközlési Hatóság hosszú eljárás végén, jogerőssé vált másodfokú határozatában is azt mondta ki, hogy valóban újra a régi tulajdonosok jogosultak dönteni arról, honnan, milyen eszközzel, mit sugároznak, övék a jogosultság.

Mivel különféle ötletes jogi csavarokkal a RiseFM vezetése megakadályozta, hogy a frekvencián működő adóberendezést a régi/új tulajdonosok lekapcsolják (a saját nevükre bérelték a területet és az adóberendezést), így a Rádió Infórum Kft vezetése új helyre új engedélyt kért és kapott.

Ezzel az új engedéllyel a birtokában megkezdték a Pont FM nevű rockadó működtetését, míg a régi helyen szól tovább makacsul a Rise FM, egy rádióállomás, amelynek nincs sem műsorszolgáltatási engedélye, sem sugárzási(hivatalos nevén rádió-)engedélye. (E kettő ad jogot rádióállomás üzemeltetésére.) A dolgot még bizarrabbá az teszi, hogy erre a névre soha nem is volt, hiszen ezek mindig is a Rádió Infórum Kft. nevére szóltak, miként Tihanyban a Füleky Kft. nevére.

Van tehát két rádióállomás. A józan ész, a cégbírósági határozat és a szakhatósági döntés szerint csak egy lehetne, jelen esetben a Pont FM. A másik tehát engedély nélkül szól hetek óta. Kalózrádió Budapest közepén, a Citadelláról. A dance zene hívei örülnek minden napnak, amíg hallható – már ahol még egyáltalán… A jog, a törvényesség barátai pedig nem értik, ez vajon hogyan lehetséges? A hatóság pedig igyekszik. Információink szerint az NHH erre jogosult munkatársai már megpróbálták kikapcsolni a Rise FM adóberendezését, de nem jártak sikerrel: nem engedték be őket, így összepakoltak és elmentek…. Ilyen egyszerűen lehet ma kalózkodni, csak egy jó lakat kell hozzá, persze csak ameddig a hatóság emberei rendőrségi támogatással vissza nem térnek, hogy lezárassák az adót.

Mi addig is további jó rádiózást kívánunk valamennyi kedves olvasónknak. Végre nem csak szlogen, valódi tartalmat is kapott: keressék meg kedvenc rádióállomásukat az éterben!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását