2024. június 2. - Kármen, Anita

A hollandok nyerték a Big Brothert

A személyes adatokkal kapcsolatos érdektelenség miatt minden holland elnyerte hazájában a 2007. évi Nagy Testvér díjat. Egyéni kategóriában Hollandia polgárai kapták az idei Big Brother díjat, amelyet a személyi adatokra legjobban veszélyt jelentő egyének
2007. október 1. hétfő 18:13 - Hírextra

A zsűri szerint a közönyösség, a "nincs semmi rejtegetnivalóm" jellegű hozzáállás és a személyes adatokhoz köthető nemtörődömség miatt a magánélet megszűnéséért Hollandia polgárai is felelősek.

Miközben az amerikai Time Magazine az egyént választotta meg az év emberének, a holland szakemberekből álló zsűri honfitársait díjazta, amiért hozzájárultak, hogy magánéletükbe erőszakos módon betolakodjanak.

A vállalati kategóriát a holland vasúttársaság nyerte el, amely meghatározó szerepet játszott a tömegközlekedési eszközökön használható Smartcard bevezetésével.

A rendszer összegyűjti, tárolja és fel is használja az utazó azonosítására alkalmas adatokat. A monopol helyzetben lévő nemzeti vasúttársaság pedig még meg is bünteti azokat, akik névtelenségbe burkolózva kívánnak utazni.

Öt perccel a díjátadás után a vasúttársaság figyelmeztetést is kapott a holland adatvédelmi hivatal elnökétől, aki megerősítette, hogy a társaság jelenleg érvényes személyes adatokkal kapcsolatos politikája nincs összhangban a holland adatvédelmi törvénnyel, és szigorú büntetéseket helyezett kilátásba, ha a jelenlegi rendszeren nem változtatnak.

A Privacy International magyar megfelelőjét, a Nagy Testvér Díjat 2001 óta Magyarországon is kiosztják olyan állami szerveknek, cégeknek és magánszemélyeknek, amelyek vagy akik a legtöbbet tettek az adott a magánszféra megsértéséért. A díj pozitív változatával azokat jutalmazzák, akik a legtöbbet tettek a magánszféra tiszteletben tartásáért.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását