2024. április 26. - Ervin

SZDSZ-esek 12 pontja

12 pontos tiltakozó nyilatkozatot tett az SZDSZ 229 tagja a szabaddemokrata.blog.hu oldalon. Az MTI liberális forrásokból úgy értesült, hogy azért ennyien írták alá a nyilatkozatot, mert számuk így eggyel meghaladja a Retkes Attila elnökre vasárnap leadott voksokét.
2009. július 15. szerda 16:40 - HírExtra
Az aláírók közölték, hogy nyilatkozatukat "az SZDSZ-ben kialakult morális, jogi és politikai szempontból egyaránt tarthatatlan helyzet miatt" teszik.

Kijelentik, hogy az elmúlt 20 évben azért politizáltak és dolgoztak az SZDSZ-ben, mert mélyen hittek a plurális demokráciában, az európai Magyarországban és a liberális alapértékekben. Hozzáteszik, mindannyiukat megviselte, hogy az utóbbi hónapokban az SZDSZ különösen nehéz időszakot élt át, a júniusi EP-választásokat követően azonban a liberális pártban vállalhatatlan folyamatok indultak el, és az elnökválasztáson végképp bebizonyosodott, hogy "ez az SZDSZ már nem az a párt, amelyért az elmúlt két évtizedben szívvel-lélekkel tudtunk dolgozni".

A 12 pontban azt sorolják fel, hogy melyek azok a jelenségek, amely számukra elfogadhatatlanok az SZDSZ-ben.

Egy internetes közösségi oldalon szereplő beírásra reagálva szerepel az is, hogy nem akarnak olyan liberális pártot, amelyben az egyik szervezeti egység vezető tisztségviselője a párt meghatározó politikusait lámpavason szeretné látni.

Egy az interneten korábban feltűnt videóra reflektálva kitérnek arra is, hogy nem akarnak olyan liberális pártot, amelynek egyik tagja a párt parlamenti képviselőit és korábbi elnökeit minősíthetetlen stílusban pocskondiázó, illetve SS-egyenruhában ábrázoló videót terjeszt.

Megjegyzik, hogy olyan SZDSZ-t sem szeretnének, amelyben lehetséges az, hogy egy elnökjelölt, aki korábban az egyik szakpolitikai kabinet titkáraként, és önkormányzati külsős bizottsági tagként dolgozott, a médiában kampányolva szólítsa fel a párt jelenlegi és korábbi vezetőit arra, hogy adják vissza egyéni választókerületben vagy éppen listán szerzett mandátumukat.

Ehhez kapcsolódóan a negyedik pontban nehezményezik, hogy az elnökjelölt kortesbeszédében megbékélést és békés egyeztetést ígért, majd nem sokkal ezután a nagy nyilvánosság előtt "minősíthetetlen módon támad párttársaira, és ultimátumot intéz vezetőtársaihoz".

Azt sem tartják elfogadhatónak, hogy a párt vezetése képtelen jogszerű körülmények között összehívni, és levezényelni a különböző vezető testületek gyűléseit.

Megjegyzik, hogy nem akarnak olyan liberális pártot, amelynek rendezvényén "előre szervezett háttértapsolók elfogadhatatlan hangulatot teremtenek", majd a szavazatok megszámolása helyett többséget kiáltanak, a meg sem született döntést pedig a párt hivatalos álláspontjaként tálalják a médiában.

Kitérnek arra is, hogy nem akarnak olyan pártot, ahol azoké az érdem, akik nem tartják be a frakciófegyelmet és amelyben olyanok szereznek többséget a tisztújításhoz, akik ezt "a párton belüli boszorkányüldözésre használják fel". Kijelentik olyan szervezetet sem akarnak, ahol az elnök a párt és a tagság nevében bocsánatot kérhet az SZDSZ által soha el nem követett bűnökért.

Azzal sem értenek egyet, hogy - állításuk szerint - különböző tisztségviselők a párt valamennyi vezető testületének egyező irányú politikai döntéseit magukra nézve nem tartják kötelezőnek, és az ország gazdasági helyzetére fittyet hányó kijelentéseikkel bizonytalanságba akarják taszítani a válságkezelést.

Végül leszögezik, nem akarnak olyan pártot, amelyben az alapító tagok tömeges kilépését tisztulási folyamatnak lehet nevezni.

Az aláírók úgy fogalmaznak: az SZDSZ egységének fenntartása érdekében "még egyszer nyomatékosan felszólítjuk az érintett személyeket és fórumokat, hogy hagyjanak fel az SZDSZ számára a választók szemében már így is rengeteg kárt okozó tevékenységükkel".

Az aláírók között szerepel többek között Wittinghoff Tamás Budaörs, és Csécsei Béla a VIII. kerület polgármestere, Dornbach Alajos, a párt egyik alapítója és volt parlamenti képviselője, illetve a jelenleg is a frakcióhoz tartozó Geberle Erzsébet, Hankó Faragó Miklós, Lakos Imre és Világosi Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását