2024. április 30. - Katalin, Kitti

Retkes attila keze tiszta

Retkes Attila nem vett részt az általa vezetett szervezet pályázatairól szóló döntéseken - közölte Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke kedden az MTI-vel.
2009. július 14. kedd 15:05 - HírExtra
A bizottsági elnök az Index hírportálon hétfőn megjelent írásra reagáló közleményében kifejtette: a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv és Hanglemezkiadó Kft. gondozásában megjelenő Gramofon című folyóirat 2001 és 2008 között összesen 47.530.000 forintos támogatásban részesült, melyből a zenei kollégium 38.330.000 forintot ítélt meg.

A hírportál hétfőn a Checkpoint Charlie elnevezésű blog információira hivatkozva arról írt, hogy Retkes Attila cége az elmúlt években mintegy 145 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA), úgy, hogy az SZDSZ új elnöke közben az NKA zenei szakmai kollégiumának tagjaként bele tudott szólni abba, hogy ki nyerjen.

Retkes Attila az Indexnek nyilatkozva később elmondta: érthetetlennek tartja ezt az összeget, mert 2001 óta évente körülbelül 5 millió forintot nyertek, ám csak 2008 óta a döntéshozó testület tagja. Amikor cégének "3,7 milliós támogatásáról" döntött a kollégium, nem is vett részt a döntéshozatalban - jelentette ki.

Harsányi László Retkes Attila nyilatkozatára utalva azt írta közleményében: a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv és Hanglemezkiadó Kft. 2001 és 2008 között adott be pályázatot a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA). A kiadó az alap zenei kollégiumához és miniszteri keretéhez adta be pályázatait. 2009-ben a Klasszikus és Jazz Lap-, Könyv és Hanglemezkiadó Kft. egyáltalán nem pályázott.

A kommüniké szerint Retkes Attila az NKA Populáris zenekultúra ideiglenes kollégiumának 2005-2006-ban volt tagja, de a fent említett szervezet ahhoz a kollégiumhoz egyáltalán nem pályázott.

Retkes Attila a zenei szakmai kollégiumnak 2008 január elseje óta tagja, ahová zenei szakmai szervezetek delegálták, de tagságáról 2009. július 12-i hatállyal - az SZDSZ elnökévé való megválasztása miatt - lemondott.

Retkes Attila - az NKA hatályos jogszabályai értelmében - az általa vezetett szervezet pályázatairól szóló döntéseken nem vett részt - olvasható a Harsányi László által jegyzett közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását