2024. április 29. - Péter

Párbeszédet kezdene az SZDSZ

Párbeszédet kell kezdenie az új ügyvivői testületnek a párt parlamenti frakciójával és egyezségre jutni - mondta Molnár Margit, az SZDSZ új ügyvivője.
2009. július 14. kedd 16:13 - HírExtra
Addig kell tárgyalnunk, amíg nem jutunk valamilyen egyezségre - tette hozzá. Mint mondta: mielőbb le kell ülni, akár egyenként is mindegyik frakciótaggal, és megtalálni azt a közös pontot, amelyből kiindulhat a mostani megosztottság rendezése.

Molnár Margit szerint is "célszerű lenne, ha Kóka János majd lemondana", de szerinte azt meg kell tudni, hogy miért ragaszkodik a tisztségéhez. Rámutatott: ez a párbeszéd vele nem történt meg, tehát mielőbb el kell kezdeni, s őszre ezt a kérdést muszáj lezárni.
A fegyelmi és bírósági eljárás csak a vége lehet az ügynek, ám ha szerethető és kiszámítható pártot akarnak, akkor ez nem illik bele a képbe - tette hozzá. Megjegyezte: az új elnök "elmenne a végéig is", ám ő mindenképpen a párbeszéd és megegyezés pártján áll.

Molnár Margit kitért az alapítók - többek közt Konrád György, Haraszti Miklós és Rajk László - kilépésére is, hangsúlyozva: ez sajnálatos, mert "csak köszönettel és elismeréssel tartoznak" azért a munkáért, amit az alapítók tettek a rendszerváltáskor. Mint mondta: "mi az ő örökségükön próbálunk egy új pártot létrehozni, s nem azzal szemben".

Szervezetileg és stílusában megújult, szerethető és szavahihető liberális pártot kívánunk építeni - vélekedett az SZDSZ ügyvivője, hangsúlyozva, hogy ehhez elengedhetetlen a belső megosztottság felszámolása. Elmondta: az új elnök elképzelése szerint hét szakpolitikai kabinetet kell létrehozni, amelyekben többek közt olyan lényeges területekre irányulna a figyelem, mint a nemzetpolitika, szociálpolitika, gazdaság, vidék és önkormányzatiság.

Molnár Margit szerint ez tükröződik a megválasztott új ügyvivők összetételében is, ugyanis hatan például vidékiek, hatan pedig fővárosiak, illetőleg közülük többen polgármesterek vagy önkormányzati képviselők. Elmondta: szándéka szerint ő szervezéssel foglalkozna - közgazdász diplomája mellett személyügyi szervezői végzettsége is van -, s szívesen végezné a vidéki és a fővárosi szervezetek munkájának, feladatainak a koordinálását.

Molnár Margit utalt arra, hogy az új ügyvivői testület pénteken tanácskozik először, s ott döntően éppen azokról a kérdésekről lesz szó, amelyeket a sajtótájékoztatóján felvetett.
Végül az SZDSZ ügyvivője kitért arra is, hogy az új pártvezetés úgy gondolja, hogy ha a Bajnai-kormány olyan törvény-javaslatokat nyújt be, amelyek tényleg a rövid távú válságkezelést szolgálják, és a "liberális szakpolitikai állásfoglalásnak megfelelőek, s minimális társadalmi konszenzuson alapulnak", akkor azokat el tudja fogadni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását