2024. április 20. - Tivadar

Tehetetlen nép, burjánzó korrupció: Magyarország

Újabb bizonyíték látott napvilágot a mindent áthálózó politikai korrupcióról - de mégsem történik semmi. Politikusaink hazudnak, verekednek, lopnak - mi mégis megválasztjuk őket újra és újra. Miért?
2009. július 11. szombat 08:39 - HírExtra
Fóti mérföldkő

Nemrég beszámoltunk arról, hogy mi zajlik Fóton: gátlástalan polgármesteri törvénysértések, képviselői ütlegek, testi erőszak, egymás melegebb éghajlatra való elküldése. Az eseményt csak megerősíti eme nemrég napvilágra került videó. Mintha durcás gyerekek rakoncátlankodnának az óvodában - csakhogy itt megválasztott képviselőkről van szó. Mint azt egy blogbejegyzés is megemlíti, a közvélemény ilyennek tartja általánosságban a magyar politikusokat.


Részlet a hangfelvételből
„Ebben érdekeltté tudnánk téged tenni, vagy én téged érdekeltté teszlek, hogy milyen úton-módon, azt még megbeszéljük veled külön. Vagy akár a város vagy a te általad megnevezett jogi személyt..., vagy mit bánom én. A lényeg, hogy ezt le kéne pótmunkázni”.
Van abban valami felemelő, amikor a nyakkendőbe öltöztetett bárányból hirtelen kitör az addig láncon tartott állat, a tekintete mindenre hasonlít, csak épelméjűre nem, és látszik, hogy legszívesebben vad hentelésbe kezdene, annyira szint alá csökkent az agya. Mádly Zsolt klasszikus példája annak, hogy - a korrupciós dolgok mellett - miért tartják a politikusokat vadbarmoknak.”

Van azonban az ügynek egy háttere is, amely talán felháborítóbb, mint a fizikai kontaktussá fajult esti gyűlés. Előkerült ugyanis egy felvétel, amelyen a Fidesz-útépítői mutyi - vagyis a közpénz közös lenyúlása - konkrét lebeszélése hallható. Pontosabban a fóti közszolgáltató cég vezetője, a társaság Fidesz által delegált felügyelő bizottsági elnöke, illetve egy egy jól ismert építőipari vállalkozás képviseletében eljáró pápai illetőségű jogász arról beszél, hogy miként lehetne egy látszólag olcsó pályázattal megnyerni a tendert, majd többletmunkákra hivatkozva megdrágítani azt, és az így kapott pénzt zsebre tenni.

Országos robbanás


Az esetre lehetne mondani, hogy „csúnya Fótiak, Mádly mondjon le”, sőt a Fidesz egy nyilvános lefejezéssel még pár százalékot is gyűjthetne magának, hozzátéve az „így bánunk el a korruptakkal akkor is, ha hozzánk fészkelték be magukat” mondatot.

Csakhogy a felvételen szó esik több helyen történt hasonló esetekről is, valamint elhangzik az a mondatrész, hogy „honorálunk már mindenkit, a Hír TV-től kezdve a Lánchíd Rádión át, mindenkit". Ami viszont egyenlőre abszolút elvette a Fidesz kedvét a nyilatkozattól, az az egyik utolsó mondat volt: „Baj azért volt egy polgármesterrel… a végén kellett hozzá Kövér Laci, de azért elintéztük.”

Kövér László a Fidesz országos választmányának elnöke. Így, ha a Fidesz lefejezné Mádly-t, azzal egyben Kövér fejére is rásózna egyet a bárd nyelével - amibe lehet, az egész párt belekódulna. Ezért nem csoda, hogy a Fidesz teljességgel „elfelejtette” kommunikálni az esetet, de ez nem késhet örökké.

Furcsa módon az MSZP sem ugrált a témán, sőt igen megkésve érkezett a nem meglepő állásfoglalás: azonnal le kell mondania Fót fideszes polgármesterének, Mádly Zsoltnak, ugyanis sem polgármester, sem közéleti szereplő nem lehet Magyarországon az, aki nem tud uralkodni az indulatain. Az SZDSZ-nek és a parlamenten kívüli pártoknak közük sincs a dologhoz így ők sem kommentálták az esetet. A hangfelvételt egy MSZP-s és egy MDF-es politikus kapta meg.

Az MDF az egyetlen párt, aki időben fogta magát és kiállt eme gerinctelenség ellen - ahogy tette ezt egyedüliként a Margit híd „kissé” megnövekedett költségei esetében is. Az MDF elfogadhatatlannak tartja, hogy az ügyben éppen azok nem szólalnak meg, akik feltehetően a leginkább érintettek - szól a közlemény. Helyesen, mivel Mádly jelenleg elérhetetlen, a Fidesz mélyen hallgat, a pályázaton nyertes - a felvétel kiszivárogtatása után érvénytelennek nyilvánított - céggel együtt.  Végül Mádly nyilatkozott egy olyat, hogy az alpolgármester magát sértett fel - amivel mindenki szemében tovább növelte megbecsülését.

De az MDF nem csak kihirdeti a köztudottat, hanem veszi a bátorságot a Fidesznek való beszólásra is: „Felszólítjuk Kövér Lászlót, hogy tisztázza: kellett-e intézkednie korrupciós ügyletekben? Szerepet vállalt-e – akárcsak közvetítőként is – közpénzek illetéktelen felhasználásában? Tárgyalt-e önkormányzati vezetőkkel, felügyelő-bizottsági tagokkal vagy önkormányzati pályázatokon induló cégekkel korrupciós ügyekben? Volt-e tudomása olyan törvénytelen ügyletekről, amelyek súlyosan megkárosították az adófizető állampolgárokat, és ha igen, megtette-e a szükséges jogi lépéseket a hatóságnál?” Ezekre a kérdésekre nem csak ők, hanem minden felelős magyar állampolgár szeretne választ kapni.

Birka-ország


Ahogy azt már többször, többen kifejtették: Magyarország egy következmények nélküli ország. Ellophatnak akárhány milliárdot, csinálhatnak akárhány botrányt, lehetnek akármekkora analfabéták egy posztra - mi újra és újra megszavazzuk őket, és ha egynémelyeiket el is éri a törvény keze, az eredmény csupán egy apró legyintés, dühítően enyhe büntetés.

Mivel a tetteknek nincs foganatja, odafenn csinálnak mindent ugyanúgy. „Pénz nem számít innen” - ahogy fogalmaznak a nyilvánosságra hozott felvételen is. Egy másik blogger pedig az emberek hozzáállását veti képernyőre a Mádly-ügy kapcsán: „Komolyan haját tépi az ember, hogy még ezek után sem képesek azt mondani, hogy bocs, igen, ez egy barom, kirúgjuk a fenébe.” Mert ez nem fog megtörténni, ő maga nem fog lemondani, a nép meg nem csinál mást, csak tépi a haját.

Korrupció

A korrupció a Transparency International szerint csak a közbeszerzések során mintegy 437 milliárd kárt okoz országunknak - ami azt jelenti, hogy minden embert egy év alatt 43700 forinttal károsítottak meg, és ez a 2007-es adat, valamint kizárólag a közbeszerzésekre vonatkozik. Ha az összesítettet néznénk, akkor azt mondhatnánk, hogy simán lehetne mindenkinek egy plusz 13. havi átlagbére - igen, a nem dolgozó csecsemőnek is -, ha odafenn nem ülnének korrupt emberek.

Ez a tény viszont talán elég érv ahhoz, hogy cigányok, melegek, libatömés és a nagy általánosságban a korrupt kormány helyett konkrét esetekhez vonuljunk ki tüntetni. Elvégre ha odafenn azt látnák, hogy minden egyes eset fizikailag megnyilvánuló népharagot vált ki, talán gyorsabban abbamaradnának az ilyen ügyeletek.

E nélkül viszont az egész ország olyan mint egy kerge-birka csorda, aki kés (megszorítások) láttán elkezd örvényleni, és kissé összeveri az ólat (főváros). Ehhez persze az is kell, hogy ne szavazzunk arra az egyénre - vagy annak a pártnak a listájára, ahol az egyén szerepel - aki ilyesmit elkövetett. Mert ha megtesszük, mi adjuk a zsebébe a pénzt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. július 11. 10:41
Azért választjuk meg őket unos untalan, mert az emberek bal és jobboldaról egyaránt könnyen hülyíthetők: most pl. az Orbán hívőkkel hitetik el, hogy királyuk a szarból is várat épít majd és ő persze egy fillért sem nyúl le az államkasszából. Óriási tévedés mindkettő, de mivel két - sőt most már 3 rossz (párt) közül választhatunk, egyszerűen nincs lehetősége az embereknek csak a rossz és a még rosszabb között választania. Az ország pedig anarchiába, államcsődbe és utcai harcokba torkollik. Ennek ellenére soha sem tudjuk magunk irányítani a dolgokat és Dél-Amerika szintjére fogunk süllyedni: azaz egy kizsákmányoló, pazarló felső 10 ezer, a túlélésért küzdő középosztály és nyomorgó milliók. Ez vár Magyarországra - Orbán alatt is, amíg nem ültetünk a trónra olyan embert, aki nem megosztja a magyarokat, hanem összefogja és főleg soha nem csapja be és rövidíti meg a népet. Nos ilyen politikusunk egyelőre nincs - szerintem.
galamb tamás
2009. július 11. 10:25
De van ilyen párt, csak túl radikálisak meg neonácik. Ez a párt a JOBBIK!!!!! Azért akarja kivégezni őket a törvényhozás, rendőrség és a balos média,és fidesz,mert mindent képvisel amit ők még vállalni se tudnak.Ezek a politikusok már rég kiegyeztek a mi gyerekeinkre,meg mutatják majd nekik hogy kell a demokráciában szolgaként élni.Nekünk is megmutatták hogy kell a 21.-században úgy élni mint a 19.-ben , persze a jó szolgák többnek érezhetik magukat.......véleményt formálhatnak, ítélkezhetnek. Mindegy hogy haldoklik a nép a hátrányos helyzetűek jogaiért küzdenek, nekünk meg felvesznek pár milliárd hitelt,amit ők tesznek zsebre.Szóval ha még mindig elhisszük hogy ezeket el lehet távolítami a közéletből, TÉVEDÜNK!!!!! A tulajdon viszonyt csak egy féle képpen lehet megváltoztatni, utód nélküli elhalálozással.Amíg ez nincs a mi népünk csak szolga lehet a hazájában is!!!!!
Hun
2009. július 11. 09:56
Ez egy hülye birka ország és nép,volt...van...lesz!!
Egy iskolázattlan ostoba bantu is felháborodik,ha fenékbe rugják egymás után többször is......mi nem!
Ez van, azt kapunk amit érdemlünk..
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását