2024. május 3. - Tímea, Irma

Amikor a politikusok ökle meglendül

Manapság egyre több politikusra van panasz, hogy nem megfelelő módon viselkedik egyes TV stábokkal - vagy épp egymással. Nemrég Fóton folyt képviselői vér, ráadásul nem először ragadtatta el magát egy fóti politikus.
2009. július 8. szerda 17:40 - Pásztor Balázs
A köz ökle

A képviselők viselt, negatív dolgairól esszéket lehetne írni, ám a fizikai erőszak csak igen ritkán szerepel köztük. (Bár a vállalhatatlan Lengyel Zoltán rendőrverése ezek közé tartozik.) Ázsiában vagy Dél-Amerikában nagy divat székekkel verni egymást vagy kajacsatát rendeznia parlamentben, de ez Európában nem szokás. Még nálunk sem, annak ellenére, hogy a világon az első - és eddig egyetlen itthoni - parlamenti verekedés Magyarországon történt. Ezért is keltett nagy feltűnést a kedd esti eset.

Fóton volt egyszer egy fideszes polgármester, Szent-Iványi Géza akit „sorozatos törvénysértések miatt” felmentettek tisztségéből - pletykák szerint pofátlanul sokat rakott zsebre közpénzekből. Helyére egy szintén fideszes úriember, Mádly Zsolt lépett, aki a jelek szerint folytatta elődje munkáját - minden téren.

A helyi képviselő-testület kedd este rendkívüli ülést akart tartani, hogy „sorozatos törvénysértés” miatt eltávolítsa posztjáról a polgármestert és erről bírósági eljárást is kezdeményezzen. A polgármester be akarta záratni a városházát, hogy megakadályozza az ülést, de a testület és az aljegyző meghiúsították e próbálkozást. Erre Mádly fogta magát, kitépte az éppen beszélő Fábry Béla szocialista alpolgármester mikrofonzsinórját, majd a mikrofontartót úgy hozzá vágta, hogy vérezni kezdett az orra. Valószínűleg azért, mert „ártatlan”.

De nem csak egymást szokták bántalmazni megválasztott képviselőink. A sajtó nyomulós „ha kidobnak az ajtón, mássz visza az ablakon” hozzáállásának van egy kifejezetten zavaró mellékhatása, amely néha akár halálos is lehet - mint azt Diana hercegnő halálakor is láthattuk. Ezek néha tényleg öklöst érdemelnek - főleg ha az emberek magánéletét lehetetlenítik el -, de a politika közügy és mindenkire tartozik, így az ilyen esetek általában nem tartoznak a „jogos védelem” kategóriájába.

Korábbi fóti eset


Márciusban, szintén Fóton történt egy botrányos eset: az Echo Tv operatőre az ottani kormányülésen forgatott - éppen a Fábry Béla szocialista alpolgármesterrel tartó tíztagú képviselőcsoport tanácskozására igyekezett -, amikor egy férfi ököllel arcon ütötte őt, a fóti szocialista elnök, Fekete Zoltán társaságából.

A Magyar Hírlap értesülései szerint Fábry elsöprő vereséget szenvedett a január végi időközi polgármester-választáson Mádly Zsolttól, a KDNP-Fidesz jelöltjéről. Mádly már egy hete átvette volna a hivatal vezetését, az említett tízek azonban továbbra is akadályozzák a munkáját. Nem jelennek meg a polgármester által összehívott testületi üléseken, ezért határozatképtelenség miatt el se lehet kezdeni őket. Mádly így a múlt héten csak a helyi polgárok és a kisebbségben lévő hét ellenzéki és civil képviselő előtt tudta letenni polgármesteri esküjét, amely így nem tekinthető hivatalosnak.

Mádly újabb testületi ülést hívott össze, amire a szocialista képviselők elmentek, és a jobboldali vádakat külön közleményben utasították vissza.


Az eset a lényeg

Nem lesz szép világ - illetőleg most se az - ha a politikusok, vagy a hozzájuk közel álló emberek egyszerűen leütik a média dolgozóit, vagy egymást (bár az utóbbi meccsek rengeteg érdeklődőt vonzanának). Nem akarjuk az esetet Vadász János maroklőfegyveres, autós esetéhez hasonlítani, sem Vlagyimir Zsirinovszkij orosz képviselő politikai bokszmeccseihez, de mindenképpen aggodalmat ébresztenek az ilyen hírek.

Ráadásul a politikusi szakmának elméletileg példamutató, törvénytisztelő magatartással kellene párosulnia, sőt még a „köztisztelet” fogalma is közel esik hozzá a szótárban - Magyarországon természetesen szigorúan csak elméleti síkon.

De mint azt a sorozatos tanárverésekkor is érzékelhettük, a tiszteletet követelő szakmák nem igazán funkcionálnak Magyarországon: a rendőrség nem eredményes, az orvosoknál több a műhiba mint a hálapénz, a tanárok megbecsülése eltűnt, a politikusokat meg jobb nem is említeni - főleg ha szájba vágatják azt, aki róluk épp említést tenne.
A közlemény - részletek
Fót Város Önkormányzatának képviselői a nyilvánosság előtt elhangzott megtévesztő állításokra reagálva az alábbi nyilatkozatot tesszük.
1. A 2009. január 25-i időközi polgármester-választás jogerős eredményét elfogadjuk. Tudomásul vesszük, hogy a város szavazáson megjelent polgárai dr. Mádly Zsoltot választották Fót Város polgármesterévé.
2. Visszautasítjuk azt a széles körben terjesztett állítást, mely szerint a megválasztott polgármester eskütételét akadályozni kívántuk volna. A jelölő szervezetek, köztük a KDNP-FIDESZ is, éltek a törvény által biztosított jogorvoslati lehetőséggel és kifogásaikkal a Pest Megyei Bírósághoz fordultak. A jogorvoslati határidő 2009. február 6-án járt le, a Bíróság döntéséről pénteken 13.00-14.00 között telefonon értesítette az érintetteket. A választás eredménye ekkor vált jogerőssé.
3. A jogorvoslati eljárás lezárulását követően nincs akadálya annak, hogy Mádly Zsolt esküt tegyen, azt követően megkezdje hivatali működését. Ennek időpontját, ha rendkívüli Képviselő-testületi ülés keretében kerül sor az eskütételre, egyeztetés alapján szükséges meghatározni. Erre az egyeztetésre készek vagyunk. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy Mádly Zsolt még – az ő szavaival – „beiktatása” előtt e tárgyban intézkedett. Álláspontunk szerint ez a hatályos jogszabályoknak nem felel meg.
4. Határozottan és egyértelműen fogalmazunk: eskünkhöz híven, minden jogszabályt betartva, tudásunk legjava szerint Fót város érdekében dolgozunk. Ezt megkérdőjelezni senkinek nincs joga. Tudomásul vesszük, ha más másként látja és gondolja a város boldogulását, ezt a jogát senkinek nem vitatjuk, nem kérdőjelezzük meg. Elvárjuk, hogy ezt a jogot tőlünk se vitassa el senki.
5. Jogállami keretek között a többpárti parlamenti demokrácia írott és íratlan szabályai szerint, ahogy eddig is, ez után is készek vagyunk az együttműködése a képviselő-testület minden tagjával, a városban működő társadalmi és civil szervezetek képviselőivel, felekezetekkel, a város cselekvésre kész polgáraival, még a világnézeti kérdésekben velünk egyet nem értőkkel is, ha találunk a cselekvések céljáról közös pontot. A társadalmi együttműködés szabályai kijelölik azt az eljárásrendet, azokat a kereteket, melyek a munka fő és mellékes szabályai. Ezek között természetesen az önkormányzati munka jogi szabályai éppen úgy ott vannak, mint az emberi együttélés kulturális szabályai.
6. Mádly Zsolt egy megbeszélésen úgy fogalmazott, hogy „letojom, hogy ott vannak-e a Képviselő-testületi ülésen (a képviselők), legalább nem fogják szennyezni a levegőt.” Ezt a stílust, ezt a megfogalmazást visszautasítjuk. Ha Mádly Zsolt minden fóti polgár polgármestere akar lenni, ezt senkivel szemben nem engedheti meg. Kérjük Mádly Zsoltot, hogy a jövőben a hatályos jogszabályok mellett az európai kultúra elemi szabályait is tartsa be.
Acél Sándor, Asztalosné Tóth-Fekete Beatrix, Bákány Mihály, Csorba István, Fábry Béla, Károly Tamás, Koncz János, Marsovszkyné dr. Magyar Eszter, Móczár Béláné, Móczár Béla
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását