2024. április 28. - Valéria

Bajnai: fájni fog az új kormányprogram

E program végrehajtása fájni fog, sokaktól követel majd áldozatot, lemondást, érinteni fog minden magyar családot, minden magyar embert, de meglesz az eredménye.
2009. március 30. hétfő 10:50 - HírExtra
Bajnai Gordont beszédét Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnök vezette fel, aki "a következő kormányfőként" mutatta be a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert. Van programja a válságkezelés feladataira és lesz többségi támogatása a parlamentben - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, majd elhagyta a termet.

Bajnai Gordon azt mondta: a hivatalos felkérést a válságkezelő kormány vezetésére azután kapta meg, hogy az MSZP és az SZDSZ különböző testületei előtt ismertette programját és szigorú feltételeit. Úgy fogalmazott: miután várhatóan megkapja majd a parlamenti többséget, az elmúlt hét "méltatlan, sokak számára talán megalázó fejleményei ellenére is" elvállalta ezt "az embert próbáló, nehéz", de meggyőződése szerint hazafias feladatot.

Felidézte, sokan megkérdezték tőle, hogy politikai ambíciók nélkül, gazdasági szakemberként miért vállalta el a felkérést. "Egyrészt azért, mert mint minden honfitársam, én is szeretem a hazámat", amelyet a gazdasági válság fenyeget, másrészt azért, mert Magyarországnak most nincs vesztegetni való ideje - hangoztatta a kormányfő-jelölt.

Véleménye szerint késlekedés nélkül, azonnal cselekedni kell, nincsenek felesleges hónapok arra, hogy tovább halogassák az állam működtetésében végrehajtandó gyökeres változtatásokat.

"Magyarországon ezekben a hetekben, hónapokban százezrek figyelik ijedten, néha rettegve a forint árfolyamát, mert több, mint 700 ezer család otthona, több mint egymillió család, polgártársunk autója múlhat az árfolyamok alakulásán" - fogalmazott, hozzátéve: tízezrek, de lehet, hogy százezrek állása, munkahelye, megélhetése múlik azon, hogy hogyan kezelik ezt a válságot.

Szavai szerint minden belpolitikai vitával vagy egymás elleni kampányolással eltékozolt hét százmilliárd forintokba és munkahelyek ezreibe kerülhet az országnak. Minden elvesztegetett idő egyre mélyebb válságba taszíthat minket, egyre messzebb kerülhetünk attól, hogy mi magyarok is euróval fizethessünk - mondta.

Bajnai Gordon kiemelte: a mai bizonytalanság azonnali megoldására van szükség, és ami ebből következik a tovább nem halogatható kemény, de gyógyító hatású lépések megtételére. "Késlekedés nélkül, itt és most" - szögezte le politikus.

Azt ígérte, ha megkapja a parlamenti többség támogatását, nem tétlenkedik és a szavaival sem fog politizálni. "Nyíltságot, egyenes beszédet ígérek. Ezért most kimondom nyíltan a legelső pillanatban: e program végrehajtása fájni fog. Sokaktól követel majd áldozatot, lemondást. Érinteni fog minden magyar családot, érinteni fog minden magyar embert. De őszintén hiszek abban és ezért őszintén mondom önöknek: meglesz az eredménye" - jelentette ki.

A kormányfőjelölt úgy látja, ha programját következetesen és politikai vitáktól mentesen képes lesz végigcsinálni Magyarország, akkor nemcsak a nagyobb baj előzhető meg, de új távlatok is nyílhatnak az ország számára. Példaként említette, hogy belátható időn belül térhet vissza Magyarország iránt a bizalom.

Programjáról elmondta azt is: a válságkezelő munka nem az azt támogató politikusok rövid távú érdekeit szolgálja majd. "Nehéz támogatni, mert nehéz döntések sorából áll, mint a legtöbb felelős döntés az életben" - hangozatta.

Bajnai Gordon kiemelte: nem vetélytársa senkinek, kormányának világos a mandátuma, meghatározott időre, meghatározott feladatara vállalta a "megtisztelő munkát".

"Remélem, hogy a személyem is segíteni tudja a válságkezelés ügyét. Segíteni azzal, hogy a pártpolitika talán távolabb kerül azoktól a fontos ügyektől, amelyek túlmutatnak egy-egy cikluson - közölte.

Szavai szerint "az előre hozott választás nem ördögtől való", de a válságkezelő kormány és az ország érdekét szolgáló, gyors és határozott lépesek végrehajtása mindaddig jobb megoldás Magyarország számára, mint bármi más, amíg a program megvalósításához megvan a parlament felelős többségének határozott és nyilvánvaló támogatása.

"Mindaddig és csak addig" - jelentette ki a miniszterelnök-jelölt.Hangsúlyozta: partnere, együttműködő társa akar lenni mindenkinek, akinek van programja és szándéka a válság megoldására, a magyar gazdaság és ezen keresztül Magyarország megerősítésére. Ezért a következő hetekben egyeztetést kezdeményez "a válság kezeléséhez hozzátenni tudó és akaró" szakmai szervezetekkel és az Országgyűlés valamennyi pártjával. "Nekem nem számít, hogy ki bal- és ki jobboldali.

Magyarországnak ugyanis most mindenki támogatására szüksége van" - zárta beszédét Bajnai Gordon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását