2024. április 26. - Ervin

"Veszélyes precedens" a TV2 szappanoperás ügye?

"Veszélyes precedenst alapoz meg" az egyik testületi tag szerint a médiahatóság két nappal korábbi döntése, amelyben azt állapította meg, hogy nem sértett törvényt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a TV2 szappanoperájának támogatásával.
2009. február 27. péntek 16:30 - HírExtra
"Álláspontom szerint azzal, hogy ezt a támogatási formát (állami intézmények által anyagi támogatás nyújtása annak érdekében, hogy egy sorozatban közérdekű információk jelenjenek meg) a testület jogszerűnek minősítette, egy igen veszélyes precedenst alapozott meg" - áll Szalai Annamária közleményében, aki az MTI szerdán közzétett információja szerint az egyik ellenszavazat leadója volt.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Fidesz által delegált tagja szerint az általa kifogásolt döntés - amellyel összesen 200 millió forinttal járul hozzá az NFÜ a Jóban rosszban című sorozat 82 epizódjának elkészítéséhez - "szabad utat enged az állami, kormányzati intézmények tartalombefolyásolási kísérleteinek".

A médiahatóság öt-négyes szavazati aránnyal elfogadott döntése szerint "a koprodukciós szerződésből beidézett részek nem támasztják alá azt a következtetést, miszerint az NFÜ a sorozat támogatója. A szerződés valóban tartalmaz megállapodást a tekintetben, hogy az NFÜ milyen jellegű hozzájárulást ad a sorozat elkészítéséhez, és ezért cserébe a műsorszolgáltató milyen tartalmat szolgáltat, illetve miként jeleníti meg partnerét a sorozat vége főcímében. E feltételek megfogalmazása azonban egy klasszikus koprodukciós megállapodás részét képezik".

A támogatás fogalma magában rejtené, hogy az NFÜ az anyagi juttatásért cserébe megnevezzen egy "személyt", akit az adásokban népszerűsíteni kellene - írják.

Ezzel szemben "sem a sorozatban magában, sem a műsorszámot követő főcímben ez nem történik meg, hiszen a sorozat epizódjai kizárólag az uniós pályázatok létére, azok előnyére hívják fel a figyelmet, a vége főcímben pedig a koprodukciós partner megjelölése történik meg" - áll a dokumentumban, amely kitér arra: "nyilvánvalóan nem állja meg a helyét", hogy az Európai Unió népszerűsítésére vállalkozott volna a széria.
Az MTI testületi tagoktól származó információja szerint a döntés három tag - Gyuricza Péter és Ladvánszky György (MSZP) és Tímár János (SZDSZ) - összesen öt voksát kapta meg, míg Majtényi László elnök, Szalai Annamária (Fidesz) és Tirts Tamás (KDNP) nemmel szavazott; Wéber János (MDF) nem volt jelen.

Tavaly októberben egy fél évvel korábbi állampolgári beadvány alapján rendelt el vizsgálatot az ORTT az ügyben; a panaszos sajtóhírekre hivatkozva azt jelezte: "megítélése szerint" a műsorszolgáltató a Jóban-rosszban című sorozattal megsérti vagy megsérteni kívánja a médiatörvény egyes passzusait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását