2024. május 18. - Erik, Alexandra

A pénzügyi tárca nem kéri számon a Fideszt

A Pénzügyminisztérium célja nem a Fidesz-MPP programjának számonkérése volt, a tárca csupán a segítségét ajánlotta fel ahhoz, hogy elkészülhessenek a Fidesz gazdaságpolitikai terveihez szükséges modellszámítások - derül ki Keller László pénzügyminisztériu
2009. február 5. csütörtök 21:55 - Hírextra
A levél egy viszonválasz, amelyet a PM államtitkára Varga Mihálynak, az országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága fideszes elnökének írt, s amelyet - az ügyben keletkezett korábbi levelekkel együtt - a Pénzügyminisztérium csütörtökön juttatott el az MTI-hez.
Keller László levelében úgy fogalmaz: Varga Mihály teljesen "félreértelmezte" az ő együttműködést kezdeményező levelét.

A levélváltás előzménye az, hogy január 22-én Keller László közölte: Varga Mihályt, a Fidesz alelnökét a hozzá intézett levélben felkérte arra, hogy bocsássa a PM rendelkezésére a Fidesz adócsökkentési programjának részleteit, hogy érdemben lehessen vitázni róla az Országgyűlés rendkívüli ülésén. Az államtitkár akkor ígéretet tett arra is, hogy a pénzügyi tárca kész elvégezni a Fidesz javaslataihoz kapcsolódó modellszámításokat.

Erre a felvetésre reagálva Varga Mihály január 30-i keltezésű levelében az államtitkár figyelmébe ajánlotta a magyar alkotmányt, amelyben - mint írta - a parlamenti demokrácia működését úgy határozzák meg, hogy a parlament ellenőrzi a mindenkori kormány tevékenységét, s "ennek értelmében a kormány köteles a parlamentet tájékoztatni, illetve annak beszámolni, s nem fordítva".

Keller László viszonválaszában - szándékának félreértését feltételezve - arra kéri a Fidesz politikusát, vizsgálja felül levelében rögzített álláspontját, és tegye lehetővé, hogy a minisztérium a Fidesz gazdaságpolitikai elgondolásai alapján a tervezéshez szükséges számításokat elvégezze.
A számításokat nem lehetséges "úgy általában adócsökkentésre alapozva elvégezni", tudni kell, hogy melyik adónemben milyen csökkentéssel lehet számolni - hívta fel a figyelmet levelében.
Mint hozzáteszi: ugyanakkor arra is kötelezettséget vállal, hogy a beérkező adatok nem kerülnek nyilvánosságra a Fidesz támogatása nélkül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását