2024. április 29. - Péter

Stratégiát váltottak a pártok

Idén az összes pártnak stratégiát kellett váltania az év elejéhez képest - írta a Political Capital Institute az MTI-hez pénteken eljuttatott 2008-as évjelentésében. A jelentésben úgy fogalmaznak, hogy az egész évet "stratégiai recsegés-ropogás", illetve
2008. december 19. péntek 15:13 - Hírextra
Az esztendőt összefoglalva azt írták, hogy tavasszal a népszavazás, ezt követően az MSZP-SZDSZ-koalíció felbomlása, végül az ősszel Magyarországon is nyilvánvaló vált pénzügyi és gazdasági válság vetett véget egy-egy politikai szakasznak és az ahhoz társított politikának.

Elékeztetnek rá, hogy a népszavazás leglátványosabb politikai következménye a koalíció felbomlása volt. A referendum emellett tartalmában is elsöpörte a kormány politikáját, a nagy ellátó rendszerek átalakításának programja az év végéig lekerült a napirendről, az MSZP kommunikációja hónapokig baloldali fordulatot hirdetett.

Az értékelés készítőinek véleménye szerint a népszavazás "elsöpörte" a Fidesz stratégiamódosítási kísérletét is: a párt felhagyott a 2007 tavasza óta folytatott "kompetencianövelő imázsváltással" és az év végére lényegében visszatért a 2006-os kampányban megfogalmazott, "emberpárti", mindenki mellett érvelő üzeneteihez.

A Political Capital értékelése szerint a népszavazás következményeként az SZDSZ-t az egészségügyi reform teljes bukása miatt érte jelentős kudarcot, míg az MDF esetében a referendumot "erőtlenül negligáló politika" bizonyult kevésnek.

Az írás kitér rá, hogy a koalíciós szakításkor, mielőtt a kisebbségi kormányzás nehézségei felszínre kerültek volna, úgy tűnhetett, az MSZP számára előnyös lehet, ha kihátrál a reformokból.
A liberális párt szempontjából pedig logikusnak tűnt, hogy a szocialistákkal és a kormánnyal szemben megfogalmazott identitás segíthet visszaszerezni az eltávolodott szavazókat.

A Political Capital úgy látja, hogy a kisebbségi kormányzás induló időszaka azonban az MSZP számára a stratégianélküliség politikáját jelentette, míg az SZDSZ-nek a szocialistákkal szembeni pozícionálási stratégiája nem jutott sehova.

Megjegyzik, az MDF szempontjából az év stratégiai buktatója az volt, hogy az MSZP-vel és a Fidesszel szemben párhuzamosan megfogalmazott politikáját az SZDSZ-szel való küzdelemre kényszerült felcserélni, miután a volt kormánypárt kilépett a koalícióból.

Emellett az MDF számára a legnagyobb hátrányt az okozta, hogy a tisztújítással, illetve a frakció megtartásával kapcsolatos ügyek következtében a legtöbb nyilvánosságot a párton belüli ügyek kezelése kapta, s a párt nem a szavazókat megszólító ügyekről beszélt.

A jelentés kitér rá, hogy a pénzügyi, majd kialakuló gazdasági válság a sokadik fordulatot idézte elő a kormány és az ellenzék politikájában: teljesen átrajzolta a politikai környezetet és felborította a korábban követett stratégiákat. Mint írják, a szocialisták 2006 óta azt tervezték, hogy a két nehéz esztendő után 2008-tól beköszönthet a népszerű intézkedések időszaka, a válság következtében mégis vissza kellett térniük a megszorítások politikájához.

A Political Capital megjegyzi, hogy a válság a kisebb parlamenti pártok politikájában is fordulatot hozott, és egyfajta kényszerpályára terelte őket. Míg korábban az SZDSZ és az MDF azon versengtek, hogy ki az "ellenzékibb" ellenzéki párt, a válság következtében sokkal inkább a "felelős ellenzékiség" vált a rivalizálás fő terepévé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását