2024. május 19. - Ivó, Milán

A dallamos zene is megélt a hardrock mellett

A hatvanas-hetvenes évek fordulóját a zenében a kemény rockhangzás időszakaként szokás emlegetni, de azért nem szabad elfeledkezni a dallamosabb rock kitűnő képviselőiről sem, hiszen ez a stílus is erősen rányomta bélyegét a kor hangulatára.
2008. december 9. kedd 14:40 - Hírextra
E zenei világ egyik legkitűnőbb képviselője az éppen negyven évvel ezelőtt alakult Crosby, Still and Nash, amelyhez gyakran csatlakozott a kanadai Neil Young, a kor folkrockbálványa is.

A formáció a hatvanas évek legjobb vokális együtteseinek tagjaiból szerveződött. A klasszikus felállásában megszűnő Byrdsöt David Crosby énekes-gitáros, a Buffalo Springfiledet Stephen Stills gitáros-énekes képviselte, míg az öreg kontinensről Graham Nash, az átalakuló Hollies együttes korábbi frontembere csatlakozott. Lazán kötődött hozzájuk a hatvanas évek magányos folkguruja, Neil Young énekes-gitáros. Mind a négy zenész kitűnő szerző volt egyúttal. A Hollies és a Byrds is kitűnően dolgozta fel Bob Dylannek, e stílus óriásának több sikerdalát.

A Crosby Stills and Nash tagjai korábbi együttesük vokális zenei világa nyomán haladtak tovább. Az elődök közül a Buffalo Springfield és a Byrds a Monterey pofesztivál sztárfellépői voltak 1967-ben. A szupergrup létjogosultságát listavezető albumok, aranylemezek, sikerkoncertek sorozata bizonyította - például alakulásuk után egy évvel Woodstockban. Zenészeik emellett saját útjukat járták, Stephen Still kitűnő lemezt készített például a "bluesos" Mike Bloomfielddel és Al Kooperrel.

Első lemezük 1969-ben jelent meg, rajta olyan gyönyörű dalokkal, mint a Suite: Judy Blue Eyes, a Marrakesh Express vagy a Wooden Ships. Az albumot 2006-ban megjelentették négy bónuszal bővítve. Ez az album még "csak" a hatodik helyig jutott a listákon, viszont már négyszeres platinalemez lett. Listavezető, s egyúttal hétszeres platina volt a Déja Vu, amelynek koncertváltozata az évforduló jegyében idén nyáron került a boltokba. A legjobbak közé sorolják a 4 Way Sreet című koncertlemezt és a So Far válogatásalbumot - mindkettő első helyezett és többszörös platinalemez.

Egy évvel akalulásuk után az év felfedezettjeiként nyertek Grammy-díjat.Az együttes, amely kétségtelenül a hetvenes évek közepéig volt a legaktívabb, soha nem mondta ki a feloszlását. Zenei értékei mellett kielelkedően fontos volt politikai szerepük, dalaikat kemény modanivalójukért is szerette az a közönség, amely nem elégedett meg a könnyűzene napos-habos oldalával. Az új lemezükre is felkerült például a Let,s Impeach The President vagy a Find the Cost of Freedom című daluk.

A zenekar korszakos jelentőségét is aláhúzza, hogy 1997-re bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását