2024. április 19. - Emma

Költözik az Illés-klub

Az Illés KluBoschok Baráti Köre, amely másfél évtizeden át őrizte az Illés Klub hagyományait, február 1-jén ismét ezen a néven folytatja működését a Fonó Budai Zeneházban - jelentette be Gitinger Tibor, a klub egyik vezetője a Fővárosi Művelődési Házban a
2007. december 15. szombat 08:15 - Hírextra
órán át énekelt Fonográf és Illés-dalokat. Csatlakozott hozzá Bródy János és Szörényi Szabolcs is - alig akarták őket leengedni a színpadról.

A terembúcsúztatón Mahó Andrea musical-énekesnő Andrew Lloyd Webber dalait énekelte Bródy szövegével.

Gittinger Tibor az MTI-nek elmondta: az 1968-1973 között a Körteremben működő Illés Klub a zenekar feloszlásakor megszűnt. Itt alakult meg 1992. decemberében az Illés KluBoschok Baráti Köre. (A név Illésék másik népszerű törzshelyére, a Boschra utal.)

A folytatást Gittinger jelentette be. (Február 1-je Illés Lajos zenekar-alapító halálának évfordulója.) Minden hónap első péntekén lesznek a bulik, akárcsak eddig. Megköszönte a FMH eddigi támogatását.

Az Illés-legendát ébren kell tartani, ehhez a zenekar életben lévő tagjai erkölcsi támogatást nyújtanak. Nem lenne jó, ha szétmenne az FMH Körtermének társasága - hangsúlyozta. Kiemelte a Fonó vezetésének fogadókészségét. Biztosítják a technikai feltételeket, a Fonó ráállítja a propagandagépezetét a klubra. Más helyek is szóba kerültek, de fontos volt, hogy az új helyet tömegközlekedéssel jól meg lehessen közelíteni, és legyen parkolóhely. A hely megszerzése Hoffmann Györgynek, az FG4 menedzserének érdeme - említette.

Hoffman György megerősítette: a Fonó nagy szeretettel fogadta a Klubot. Elmondta: nem lett volna szerencsés, ha szünetel a klub. Hozzátette: az egész Fonó a rendelkezésükre áll, a nagyteremben lesz a koncert, a kisebb színpadon léphetnek fel vendégelőadók, nem lesz szükség átszerelésre. Ősszel és tavasszal a pajtát is használhatják az udvarral összekötve. Lesznek kiállítások, az Illés együttes tagjai továbbra is lejárnak a klubba, Szörényi Levente a Körterem lebontása kapcsán elmondta: a hely az Illés együttesnek készült. Megjegyezte: a kapitalizmus (pláne a hazai változata) nem tűri a nosztalgiát. Utalt arra, hogy kocsma lett a híres londoni Marquee klubból, ahol a Rolling Stones játszott, s fellépett az Illés zenekar is. Személyesen is megerősítette, hogy jelenlétével támogatni kívánja a folytatódó klubot.

Bródy János felidézte: az Illés együttes a Körteremben játszott legtovább. Az Illés Klubnak saját újságja volt Fonográf néven, amelynek ő volt a főszerkesztője, s a műsorokat is szervezte - emlékezett. Az Illésék mellett mások is felléptek itt: eljött például Marx György professzor. Nem véletlen, hogy ezen a helyen gyűltek össze az Illés zenekar hajdani és fiatal rajongói, s minden hónapban összejöttek, hogy az ifjú zenészek előadásában újra hallhassák a régi dalokat. Hangsúlyozta: reméli, hogy a Körterem szelleme az eredeti helyszín eltűnésével is tovább él, s felcsendülnek a régi dallamok. Az ismerős arcok között talán még feltűnik Szörényi Levente és Szabolcs, vagy ő maga.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását