2024. április 26. - Ervin

Bemutatkozik a kunsági borvidék

A kiskőrösi Szüreti- és szlovák nemzetiségi napokkal kezdődik szeptember 5-7-én a Kunsági Bor roadshow, amelyet a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa abból a célból hívott életre, hogy népszerűsítse a kunsági borvidék szőlőfajtáit és a belőlük készült bo
2008. szeptember 2. kedd 13:06 - Hírextra
A kunsági borvidék az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke, a magyarországi szőlőterületek mintegy egyharmadát teszi ki. Az egyes területek eltérő adottságai, fajtahasználata, borászati hagyományai és lehetőségei miatt a borvidék nyolc körzetre tagozódik: bácskai, cegléd-monor-jászsági, dunamenti, izsáki, Kecskemét-kiskunfélegyházi, kiskőrösi, kiskunhalas-kiskunmajsai és tiszamenti körzet.

Több mint 70 a termesztett szőlőfajták száma, ugyanakkor a terület 77 százalékát 15 olyan fajta foglalja el, amelynek a termőterülete meghaladja az 500 hektárt. Közülük szinte csak Magyarországon termelt az Arany sárfehér, az Ezerjó, a Kövidinka és a Kadarka. Kárpát medenceinek tekinthető a Kékfrankos és a Zweigelt. Ezekből készül a borvidéken a legtöbb meghatározott termőhelyről származó minőségi vörösbor.

Az utóbbi évtizedek magyar nemesítésű fajtái közül itt terjedt el a legnagyobb mértékben a Cserszegi fűszeres, Zala gyöngye, Kunleány, Bianca, Lakhegyi mézes. Nem tekinthető hungarikumnak, de ugyancsak megterem a Rajnai rizling, Olaszrizling, Rizlingszilváni és Chasselas. Ezentúl több száz hektáron terem más divatos világfajta is, mint a Chardonnay, a Cabernet franc, a Cabernet sauvignon vagy a Merlot. A belőlük készült kiváló minőségű borok színesítik és teszik teljesebbé a vidék borkínálatát.

A háromnapos fesztivál borutcájában minderről további részleteket is megtudhatnak az érdeklődők, amennyiben meglátogatják a 14 borház és pincészet valamelyikét.
Az eseményt a borvidék kiváló borásza, Frittmann János nyitja meg, aki 2007-ben elnyerte az Év borásza kitüntető címet.A Kunsági Bor roadshow a szervezők tervei szerint más nagyvárosokban jövőre folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását