2024. április 29. - Péter

Mindenhova illik

A selyemszőnyeg - bármilyen motívumú is - szinte minden enteriőrbe illik, a minimal-tól az art decóig - mondta az MTI-nek Dénes Sándor, nemzetközileg elismert szőnyeggyűjtő, az Első Pesti Szőnyeg Társaság elnöke annak kapcsán, hogy Kasmírról és az ott fel
2008. április 25. péntek 17:49 - Hírextra

Dénes Sándor, a szőnyegek, elsősorban a selyemszőnyegek szerelmese. Minden korból, a világ minden tájáról gyűjti a tiszta selyemből szövött darabokat.

Mint elmondta, Kozma Lajos, a két világháború mostanában újra nagyon népszerű sztárépítésze és lakberendezője is szívesen alkalmazta lakásaiban ezt a fajta szőnyeget.

Ma Magyarországon kevés a gyűjtő - ezt kevesen engedhetik meg maguknak, ugyanis ezek a műtárgyak drágák - aki teheti, inkább a lakása stílusához választ szőnyeget.

Dénes Sándor alakította meg 2007 márciusában az Első Pesti Szőnyeg Társaságot. A 10 lelkes tag között van ügyvéd, sebész, jogászprofesszor, iparművész, vállalkozó, bankár.

A társaság elődje hasonló névvel már létezett a két világháború között is. Fő céljuk, hogy a II. világháború előtti magyar szőnyegkultúrát újra teremtsék, hogy a magyar polgárok szeressék és ismerjék a kvalitásos szőnyegeket.

A gyűjtő- és galériatulajdonos már számos országban járt, Indiától Türkmenisztánig, ahol ilyen szőnyegek készülnek. Mint arra a honlapján is figyelmeztet, manapság világszerte nagyon sok a hamisítvány.

A galériát két hónapja nyitotta meg a Falk Miksa utca környéki műgyűjtő- és antikvitásnegyedben. A Balassi Bálint utcai Dénes Galéria tulajdonosának kezdeményezésére négy galéria csütörtökönként este 8-ig van nyitva, hogy azok is láthassák a műtárgyakat, akik sokáig dolgoznak.

A szőnyegek a nyitvatartási időben bármikor megtekinthetők a galériában - persze addig, amíg el nem fogynak vagy el nem szállítják azokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását