2024. április 29. - Péter

Mesélő szőnyegek

Az Első Pesti Szőnyeg Társaság mutatkozik be január 19-én este a KOGART Baráti Kör rendezvényén, amelynek keretében Reök Cecília iparművész a résztvevők előtt rajzol meg egy szőnyegmintát.
2008. január 16. szerda 18:20 - Hírextra

Az eseményre ellátogatók megtudhatják, milyen hagyományai vannak a magyar szőnyeggyűjtésnek, miért perzsa a török szőnyeg, és azt is, hogyan érhet egy szőnyeg 2 millió dollárt.

A résztvevők bepillanthatnak az iparművészeti ág titkaiba, filmen megnézhetik, hogyan dolgozik egy türkmén, egy kasmíri és egy iráni szőnyegkészítő.

A KOGART Ház előzetes programajánlója szerint a baráti kör tagjai és az eseményre belépőjegyet váltók élőben követhetik, amint egy festőállványon az iparművész megrajzol egy mintát.

Most lesz hamarosan egyéves a társaság. Jelenleg tíz lelkes tagja van, akik mind gyűjtők, a szőnyeg megszállott kedvelői - tudta meg az MTI munkatársa a társaság jelenleg egyetlen iparművész-textiltervező tagtól, Reök Cecíliától. A társaság célja a hazai szőnyegkultúra fellendítése.

A II. világháború előtti időkben Magyarországon sok szőnyeget vásároltak az emberek és használták is ezeket, azaz kifinomult volt a szőnyegkultúra. Ezt jelzi - amit kevesen tudnak - hogy 800 darabos, Európában is különlegesen gazdagnak számító antik szőnyeggyűjtemény található az Iparművészeti Múzeumban, bár egyszerre ezeket természetesen nem szokták kiállítani - mondta a tudósítónak a textiltervező.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását