2024. április 28. - Valéria

Divatcikk lett a szőnyeg

Japán, indiai, mediterrán, fekete-fehér, retró, romantikus vagy klasszikus - a mai lakberendezési trendeknek felel újabban a szőnyegdivat is. Minden népszerű, csak a jellegtelen mintájú szőnyeg nem.
2008. április 3. csütörtök 10:41 - Hírextra
Ezeknek a lakberendezési kellékeknek önálló karaktere, stílusa van manapság: a legkevésbé a hajdani klasszikus, "perzsaszőnyeg" minta kedvelt.

A legdivatosabb a fekete-fehér miliő. Az ide illő szőnyeg ne legyen se fekete, se fehér, hanem inkább kismintás, főleg ha a tapéta is nagymintás vagy csíkos, a mai legújabb divat szerint - vagy pedig ugyanolyan mintájú, mint valamelyik másik textil a szobában.

A fekete-fehér mindazonáltal kényes stílus, hiszen abszolút tisztaságot követel a lakásban lakóktól, és nem tűri a "rendetlenséget" sem. Kicsit engedékenyebb e tekintetben a mediterrán színvilág, a vörös, a narancs, vagy éppen az afrikai vagy indiai hangulatú otthon.

Az afrikai "állatos" mintájú szőnyeg esetében érdemes visszafogottan kiválasztani a függöny, a párnák vagy a pléd mintáját - ha ezek is állatokat ábrázolnak, káoszos, giccses lesz az összkép.
A klasszikus, antik bútorokkal berendezett lakások esetében a visszafogott színek, a kis virágminták vagy a klasszikus, kisebb török minták a kedveltek. A valódi kilim is jól illik ide.
A japán vagy kínai stílusvilág a pirosat, a feketét, a homokszínt favorizálja.

A retró jellegű otthon nem egyszerűen csak nosztalgia - ügyesen kell összeválogatni a hajdan oly népszerű bútorokat, a dísztárgyakat, ellenkező esetben egy jellegtelen kavalkád hatását kelti. A nagymintás, barna-fehér-narancsos színű szőnyegeket ajánlják az ilyen otthonokba leginkább a szakáruházak.

A romantikus otthonokba a fehér csomózottak, a stílusos, vastagabb rongyszőnyegek, a kisvirágosok vagy egyszínűek, illetve a szolidabb színvilágú, vastag, kézzel csomózott iparművészeti darabok illenek leginkább.

Aki tud egyedi iparművészeti remekre vagy design szőnyegre áldozni, az főleg olyat választ manapság, amelyik absztrakt vagy hatalmas stilizált virágformájú, és néha "emeletes", azaz nem egy síkban szőtt, hanem szinte domború, netán úgy néz ki, mintha hatalmas, horgolt terítő lenne.
 Az is előfordul, hogy kerti kavicsos útra emlékeztető, kisebb-nagyobb szőnyegdarabokból áll össze némelyik különleges kompozíció.

Ha a bútor vagy a lámpa is egyedi, karakteres tárgy, érdemes vigyázni, mert "kiölik" egymás hatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását