2024. április 27. - Zita

Muzsikvakítás

Nevetséges is lehetne, hiszen paródia. A demokratikus választások és a politikai pluralizmus paródiája. Igaz, annak egy kicsit erős. Egy olyan nagyhatalom játszotta, ami nehezen viseli, hogy nem akkora mint régen. Továbbá nála van a gázcsap, és nem fél ha
2007. december 3. hétfő 07:34 - Tálos Lőrinc
Másfélpártrendszer

Többpártrendszernek néz ki, de nem az. A putyinista Egységes Oroszország Pártja eredményét előre ötven százalék fölé lehetett saccolni. A Dumába jutásra esélyes pártok közül a Igazságos Oroszország csak névleg ellenzéki. Elnöke Szergej Mironov máris úgy nyilatkozott, hogy eredményeiket hozzá kell adni az Egységes Oroszország szavazataihoz, és úgy jön ki mennyien támogatták Putyint. Minden jel arra mutat, hogy egyesülni fognak. A Genagyij Zjuganov -féle kommunista párt pedig csak Putyinnak az ellenzéke, a Putyin mögött és mellett álló erőknek már nem annyira. Az SZKP utódpártjai veszekednek a hatalmon. Mint az MSZP platformjai ellenzék nélkül. Csak a platformok, szárnyak és tömörülések itt de jure pártok.

Szavazás, nem választás

A kampány már nem arról szól, hogy az oroszországi szavazópolgár hova húzza az ikszet, hiszen csak a Putyinból és mamelukjaiból álló Egységes Oroszország nyerhet. A hatalom jelenlegi birtokosait tömörítő párt azért mozgósít, hogy minél több szavazatot mondhassanak majd magukénak. Csak egy példa az orosz kampánymódszerekre: az elnöki apparátus kisujjmozdítására a mobilszolgáltatók saját zsebből zavarták el sms-ben szavazni az előfizetőiket. Pár év múlva kilencvenkilenc százalékos részvétel mellett fog Putyin vagy az Egységes Oroszország Putyinért Párt kilencvennyolc százalékos eredményt elérni. Örök időkre persze. Aztán megérjük, hogy a száz éves Putyin fog integetni a felvonulóknak November 7-én, az Egységes Oroszország napján. Reméljük megérjük azt is, amikor majd bebalzsamozzák. Csak az fáj, hogy azt a remek pezsgőt amit Brezsnyevre tett félre a családom, már rég elfogyasztottuk. A jól felépített parasztvakításra azért van szükség, hogy a lassan leköszönő Putyin elnök felkérhesse saját magát miniszterelnöknek.

Személyre szabott választási törvény

Az új választási törvény szerint csak listára lehet szavazni, egyéni jelöltekre nem. Ez a kommunistáknak fáj a legjobban. A legitimációt növelendő leradírozták a „mindenki ellen” rubrikát a szavazólapokról. A bejutási küszöb a Dumába ötről hét százalékra emelkedett, ez lépés a valódi ellenzéki pártokat rekeszti ki a politikából. A listaállítást olyan számokhoz kötötték ami igen megnehezíti a kis pártok indulását és az új formációk létrejöttét. Ötvenezer tag, kétszázezer aláírás, nyolcvan regionális lista az eddigi hét helyett, és hatvan millió rubel. Kivéve a már ma is a Dumában ülő pártokat.

Nyomásgyakorlás

A közalkalmazottakat főnökeik ellenőrzik, hogy valóban elmennek e szavazni. És a hírek szerint finom utalásokat tesznek arra, hogy ugye mindenki tudja a kötelességét: kenyéradó kézbe nem harapunk. A diákokkal tanáraik éreztetik, min múlhat a sikeres vizsga, vagy az ösztöndíj. A regionális kormányzók feladata a legalább hatvanöt százalékos hatalompárti győzelem elérése. A rosszul teljesítők meg majd biztos kinevezést nyernek a Csukcs-félszigetre, vagy társasutazáson vehetnék részt Kolimán. Itt még talán nem tartunk, de volt már rá példa.

EBESZ-telenítve

Az Európai Biztonsági és Együttműködés Szervezet lemondta a választásokon való megfigyelői részvételt. Tette azt követően, hogy megfigyelői tendenciózus visszautasításokat tapasztaltak saját vízumkérelmük elbírálásakor. Jelen állás szerint négyszázan őrködtek a választások tisztasága felett. Majdnem tízezer szavazókör van. Marc Perrin de Birchambaut a szervezet főtitkára úgy nyilatkozott: Oroszország lépése akár az EBESZ létébe is kerülhet.

Mindenki egyért

Az Egységes Oroszország Pártja nem kifejezetten népszerű. Csak az állami befolyás alatt álló közvélemény-kutató intézetek mérik ötven százalék felett a népszerűségét. Ennek valójában a fele lehet igaz. Ugyanakkor Putyin elnök hallatlanul népszerű, akár nyolcvan százalékot is elérne, ha indulhatna még egy ciklusban az elnöki posztért. A hatalompárti kampány nem is szégyenlősködik, kimondja a valót: már rég nem parlamenti választásról van szó, a bólogató Ivánok személye a legkevésbé érdekes, ez bizony bizalmi népszavazás, aminek célja Putyin megerősítése a hatalomban. Aki Putyinra szavazna elnökjelöltként, az szavazzon a pártjára. Az elnök a szovjet időkre emlékeztető gazdasági lépéstől sem riadt vissza: befagyasztotta az alapvető élelmiszerek árát, ami az infláció negatív hatásainak kitett szegényeknek és nyugdíjasoknak történő intenzív udvarolgatásnak tűnik. Naná, hogy leginkább ők hajlamosak a szovjetunió iránti nosztalgiából a kommunistákra szavazni.

Cinkelt szavazólapok

Voltak, akik már a szavazókörök megnyitása előtt tudomással bírtak csalásokról. Ennek, és annak ellenére, hogy anélkül is borítékolható volt a végeredmény, sejthetjük: voltak visszaélések a legálissá tett csaláson felül az illegális zónában is. Zjuganov állítja, tízezres nagyságrendben tudnak csalásokról. Szibéria egyes körzeteiben pont annyi lett az eredmény, mint azt előre megmondták. Igaz, a kommunista aktivistákat a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük független megfigyelőnek. Éppúgy érdekeltek az ügyek kreálásban, mint fél-ellenfeleik az eredmények maszkírozásában. A győzteseket kivéve mindenki bejelentette már: megtámadja az eredményeket. Mégis mit várnak?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását