2024. április 27. - Zita

Putyin elsöprő győzelme

Elsöprő győzelmet aratott Vlagyimir Putyin az oroszországi parlamenti választásokon. A voksok 19.5 százalékos feldolgozottsága mellett 63.5 százalékon állt az Egységes Oroszország párt, amelynek miniszterelnök-jelöltje maga Putyin elnök. A Kreml politikáj
2007. december 3. hétfő 07:04 - Hírextra
Ellenzéki párt nem került be a parlamentbe, a kommunisták szerint csalások sorozata történt a választáson, ahol csak pártlistákra lehetett szavazni.Az urnazárást követő első eredmények szerint Putyin és pártja 285 képviselőt küldhet a 450 fős képviselőházba, a második helyezett Kommunista Párt 52 képviselői helyet szerzett. A Putyinnal szövetséges Liberális Demokrata Párt 47 mandátumhoz jutott, a negyedik helyezett Igazságos Oroszország párt 32 kéviselője jutott be a parlamentbe. A Putyin politikáját bíráló ellenzék egyik pártjának sem sikerült elérnie a 7 százalékos küszöböt, így nem jutottak be a törvényhozásba.

A választásokat felügyelő Golosz nevű civilszervezet szerint több mint 4500 bejelentés érkezett hozzájuk a választási törvények megsértése miatt. A kommunista párt elnöke kora este bejelentette, hogy a szavazóhelységekbe delegált megfigyelőik 10 ezer törvénysértésről tettek jelentést. A beszámolók szerint volt, akinek pénzt ajánlottak voksáért, másokat főnökeik kényszerítettek a megfelelő döntésre, megint máshol a kampánycsendet sértették meg. A Kommunista Párt fontolgatja a választási eredmények megtámadását, ügyvédeik már dolgoznak az orosz Legfelsőbb Bíróságnak szánt beadványon.

Nemzetközi megfigyelők alig voltak jelen az oroszországi választásokon. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Tanács (EBESZ) képviselői nem tudtak beutazni az országba, mert Moszkva nem adta ki idejében a vízumaikat. Az eset diplomáciai válságot okozott, Putyin azzal vádolta az EBESZ-t, hogy az Washington érdekeit képviseli. A szervezet képviselője úgy nyilatkozott a vádakra reagálva, hogy az orosz döntés veszélybe sodorhatja az európai választásokat felügyelő szervezet létének értelmét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mandátuma márciusban lejár, ezért fogadta el az Egységes Oroszország párt miniszterelnöki jelölését. Putyin korábban bejelentette, hogy a vasárnapi szavazás eredményét népszavazásnak fogja tekinteni. Majd hozzátette, ha az emberek annak ellenére rá szavaznak, hogy az alkotmány értelmében már nem lehet újra elnök, lemondása után megtartja az elnöki jogkörök egy részét, és miniszterelnökként vezeti tovább Oroszországot.

A vasárnapi választások eredményei alapján Putyin átalakíthatja majd az elnöki jogköröket szabályozó alkotmányt is, hiszen a kétharmados támogatást igénylő lépéshez elegendő képviselői hellyel rendelkezik. Elemzők és a parlamentbe be nem jutott ellenzéki erők attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin diktatúra kiépítésébe kezdett, amelynek egyik első lépése a választási törvény 2005-ös módosítása volt. Putyin akkor törölte el az egyéni listás helyeket a törvényhozásban, és a parlamentbe jutási küszöböt 5-ről 7 százalékra emelte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását