2024. május 9. - Gergely

Több ezer szabálytalanság a választásokon?

Eddig több mint 4500 szabálytalanságról érkezett bejelentés a Golos nevű civil szervezethez, amely nyugati támogatással az oroszországi választások tisztaságát felügyeli - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.
2007. december 2. vasárnap 21:22 - Hírextra
A több mint 2000 munkatárssal működő szervezet szerint a kollégiumokban, laktanyákban és munkahelyeken gyakran a felettesek és főnök szeme láttára kell a beosztottaknak szavazniuk. Egy moszkvai szavazókörből 13 homoszexuális aktivistát vittek el a rendőrök, mert akkor akartak ott szavazni, amikor megérkezik a város főpolgármestere, Jurij Luzskov, aki közismert kirekesztő nézeteiről.

Több bejelentés érkezett a Golos-hoz kampánycsend-sértésről: egy idős asszony arról számolt be, hogy 8 eurót, mintegy 2000 forintot ajánlottak fel neki ismeretlenek, ha az Egységes Oroszország pártra szavaz, amelynek miniszterelnök-jelöltje Vlagyimir Putyin elnök.

Az orosz kommunista párt vezetője, Gennagyij Zjuganov szerint a választások a"legkevésbé sem nevezhető demokratikusnak". Borisz Nyemcov, a Jobboldali Erők Szövetségének vezetője szerint, ami vasárnap Oroszországban történik, az nem választás, hanem "rendőri akció".

A közép-európai idő szerint vasárnap este hatig tartó oroszországi választásokon csak néhány nemzetközi megfigyelő vesz részt, mert az orosz hatóságok nem adták ki időben az igényelt vízumokat.

A választásokat Putyin Egységes Oroszország pártja nyeri az előrejelzések szerint, a 450 fős törvényhozásban akár 315 helyet is szerezhetnek. Putyin, akinek elnöki mandátuma márciusban jár le, miniszterelnökként irányítja majd Oroszországot.

Az ellenzék szerint Putyin egypártrendszert épít és diktatórikus módszereket alkalmaz. A Gari Kaszparov volt sakkvilágbajnok vezette Másik Oroszország párt szerint az orosz elnök rendszeresen megsérti az alapvető szabadságjogokat.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását