2024. április 27. - Zita

Választásra készülnek

Több mint 109 millió orosz választópolgár készül a vasárnapi parlamenti választásra, melyet szinte biztosan a Vlagyimir Putyin orosz elnököt támogató Egységes Oroszország párt nyer meg. Az ellenzék egypártrendszer kiépülésétől tart, Putyin az ország széte
2007. december 1. szombat 14:31 - Hírextra
A szavazatokat 95 ezer szavazóhelységben adhatják le az oroszok, a választások biztonságát 450 ezer katona biztosítja majd. A voksolás Kamcsatkán kezdődik, közép-európai idő szerint szombat este nyolckor, és a Lengyelország és Litvánia közé ékelődött orosz területen, Kalinyingrádban fejeződik be, vasárnap este hatkor.

Elemzők szerint az oroszok 60 százaléka megy el szavazni, kétharmaduk a Putyint támogató Egységes Oroszország pártra adja majd voksát. Ennek oka, hogy a magas olajárak miatt emelkedő állami bevételekkel jelentős reálbérnövekedést ért el Putyin, a viszonylag magas infláció ellenére is. Az oroszok azt is örömmel tapasztalják, hogy Moszkva egyre nagyobb súllyal jelenik meg a nemzetközi politikai porondon.

Az ellenzéki Másik Oroszország párt választási kampánya a Putyin-rendszer kritikájára épül. A párt vezetőjét, Gari Kaszparov volt sakk-világbajnokot a héten ötnapos börtönre ítélte egy moszkvai bíróság, mert nem jelentette be tüntetését. Kaszparov és hívei szerint Putyin diktatúrát épít, korlátozza a sajtó és az ellenzék szabadságát.

Az elnöki megbízatásának vége felé közeledő Putyin bizalmi szavazásként tekint a vasárnapi választásokra, erről többször beszélt az elmúlt hetekben. Ha vasárnap nyernek a az őt támogató erők, akár minisztrelnökként is hajlandó hatalmon maradni, elnöki mandátumának márciusi lejárta után.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását