2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mekkora hitel igényelhető autóvásárláshoz?

Ha autóhitelről van szó vagy autólízingről, akkor több tényezőre is oda kell figyelni. Az igényelhető finanszírozás nagyságát alapvetően két fő szempont határozza meg. Az egyik az önerő mértéke, a másik pedig a hitelképesség. Vannak bizonyos kockázatosabb autókategóriák, amelyek esetében teljes más feltételekkel fogunk találkozni, mint egy kis kategóriás átlag autó esetében.
2023. május 15. hétfő 08:36 - HírExtra

Az önerő minimuma tehát magától a kiválasztott autótól is függ. A hitelképességet pedig igen sok tényező befolyásolja attól függően is, hogy magánszemélyként vagy vállalkozásként igényeljük-e a lízinget.

Az önerő mértéke is változó

A legjobb döntés, ha megnézzük, mit mutat egy autólízing kalkulátor, ami már könnyedén elérhető a Lizingo.hu oldalán. Így azt is meg tudjuk nézni, hogy különböző nagyságú hitelösszegek, illetve futamidők választása esetén melyik konstrukció lehet számunkra a legmegfelelőbb.

Erre azért is van szükség, mert járműtípusonként változik, hogy mekkora önerővel kell rendelkezni egy-egy autó, motor vagy kisteherautó megvásárlásához. A piacon a legkisebb elvárt önerő 20%, ami azt jelenti, hogy az autó teljes vételárának legfeljebb 80%-át lehet hitelből kifizetni például autólízing segítségével. Azonban ez csak akkor garantálható, ha az autó nem nagy értékvesztésű típus, az Eurotax-érték (az autó aktuális piaci értéke) is eléri a vételárat, valamint az igénylő hitelképessége is stabil.

Minden más esetben az önerő mértéke emelkedhet, akár 30-40%-ra is. Például nagy értékvesztésű autótípusról akkor beszélünk, ha az újkori árához képest az értéke meredeken csökken, ahogy egyre idősebb lesz a jármű. Ez általában akkor jellemző, amikor nagy az autó újkori értéke, vagy a megítélése a luxus kategóriába esik. Ilyenkor azért van szükség nagyobb önerőre, hogy megelőzzük azt, hogy az autó értéke a futamidő során bármikor kisebb legyen, mint amekkora az adott időpillanatban fennálló tartozás.

Nézzünk pár konkrét példát!

A 20% önerős kategóriába tartozik garantáltan egy Opel Astra, Ford Focus, a Suzuki legtöbb típusa és általában minden kis vagy középkategóriás autó, mivel ezek kevésbé kockázatos típusnak számítanak. Ez azért lehetséges, mivel keresett modellekről van szó, az eladásuk is könnyű, valamint az értéküket is jól tartják.

Ezek a tényezők azért fontosak, mert ha az ügyfél bármilyen okból nem tud fizetni, akkor az autó könnyen értékesíthető és a befolyó összegből bármikor rendezni lehet a fennmaradt tartozást.

30%-os önerőre lehet már szükség egy BMW 5-ös vagy 7-es sorozatú autó esetében, ahogy egy Audi A6, A7, A8 vagy Mercedes E vagy S osztály megvételénél is. Ide tartoznak még általában a kabriók és a terepjárók is, melyek 5 éves korukra általában már csupán az új áruk töredékét érik.

Ezeknél a típusoknál már gyakran előfordul, hogy havonta akár több százezer forinttal is csökkenhet a jármű értéke. Szükség van tehát a nagyobb önerőre ahhoz, hogy a kocsi még egy hosszabb futamidejű lízing esetében se veszítsen többet az értékéből, mint amennyi a havi tőketörlesztésünk.

Végül nézzük a 40-50%-os önerejű kategóriát: Ferrari, Bugatti, Maserati vagy M50-es BMW, esetleg 6000 köbcentis A8-as Audi. Itt feltétlenül szükség van a magas önerőre, mivel nagyon gyorsan, nagy összeget veszítenek értékükből az autók, valamint fizetésképtelenség esetében is nagyon nehéz őket újraértékesíteni, hiszen nagyon kevés vásárló keresi csak ezeket az autókat.

Beszéljünk még a hitelképességről!

- Magánszemélyek esetében arra van szükség, hogy megfelelő nagyságú jövedelemmel rendelkezzünk, amit a NAV vagy a munkáltató tud igazolni, továbbá a törlesztőrészleteink összege ne érje el a havi jövedelmünk felét.

- Vállalkozásoknál általában az a legjobb, ha az egy év alatt fizetendő törlesztőrészleteink összege kevesebb, mint az előző év adózott eredménye, illetve ne legyen végrehajtás vagy más kényszerintézkedés alatt a vállalkozás.

Az autólízing egy nagyon könnyen elérhető és kedvező autófinanszírozási konstrukció, de mindenképpen érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt belevágunk.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását