2023. március 25. - Irén, Irisz
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Művészeti programdömping

Az Essentia Artis című kiállításhoz kapcsolódva csütörtökön számos ingyenes programmal várja az érdeklődőket a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) a Pesti Vigadóban.
2023. március 8. szerda 22:00 - HírExtra

Az MMA MMKI szerdai közleményében emlékeztetnek arra, hogy április 2-ig látogatható a 2022-ben végzett MMA művészeti ösztöndíjasok programsorozattal kísért kortárs zárókiállítása, az Essentia Artis, amelynek részeként 70 művész 70 ingyenes programmal várja a művészetek iránt érdeklődőket az MMA székházában.
    
Csütörtökön Tiszta forrásból címmel rendeznek kiemelt tematikus napot, amelynek során reggeltől estig Bartók Béla közelgő születésnapjára emlékezve a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkciói tekinthetők meg.
    
Juhász Katalin néprajzkutató, a BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, Tamás Ildikó folklórkutató, kulturális antropológus, a BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, Vidák Anna divattervező, valamint Tóth Péter Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, az MMA rendes tagja beszélgetéséből kiderül, hogyan jelenik meg a hagyományos motívumrendszer a zenében, a táncban és a divatban.
   
 Ezt követően Tamás Ildikó Gyulai Natália volt MMA művészeti ösztöndíjas ruhatervezővel, iparművésszel, Domokos Dóra és Füstös Fanni ékszertervezőkkel, valamint Szűcs Beatrix divattervezővel, stylisttal arról folytat diskurzust, hogy az általuk megálmodott ruhák, textilek, ékszerek által hogyan öröklődnek, formálódnak, válnak a modern világ természetes részévé a régi motívumok, alapanyagok és technikák.
    
A pásztorok kultúráját mutatja be előadásában Nagy Gábor néprajzkutató, népzenész, fotográfus, aki a pásztorzenének egy speciális területét, a különböző hangkeltő eszközök, így a csengők és a kolompok hangolását, válogatását, és használatát is kutatja.
    
Bumberák Maja óvodapedagógus élőszavas mesemondást tart, Vidák Anna, Kiss Gabriella és Barsi Csaba munkáiból pedig kiderül, hogy mitől csillognak a kalotaszegi asszonyok ruhái, mivel tehetik rangosabbá öltözéküket a férfiak, és mit kell viselni, ha a nemez a divat - olvasható a közleményben.
    
Délután ünnepi koncertet tartanak, amelyen Csereklyei Andrea Francis Poulenc dalait szólaltatja meg Bizják Dóra zongorakísértével. Káel Norbert Bartók-darabokat játszik, a produkció során a népzene és a klasszikus zene találkozik Navratil Andrea énekhangjával, közreműködik Berecz Mihály zongorán.
    
A közlemény szerint színpadra lép a Berecz család is, amelynek tagjai az Apja-fia című műsorban egy családon belül jelenítik meg a táncot, a népdalt, a mesét és a zongoramuzsikát. A nap Berecz Mihály zenei programjaival zárul. A komolyzene iránt érdeklődők válogatást kapnak Bartók Béla zongoraműveiből, felcsendülnek parasztdalok, burleszkek, bolgár táncok és improvizációk.
    
A március 2. és április 2. között látható Essentia Artishoz kapcsolódó programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Bővebb információ a www.mma-mmki.hu/essentiaartis/ weboldalon található - áll az összegzésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását