2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Miért a harc a Fed ellen?

Az Egyesült Államok jegybankja 2022 szeptembere óta folyamatosan küldi azokat a jelzéseket, amelyek szerint 2023-ban magasan kívánja tartani a kamatlábakat. Eléggé vicces azonban, hogy ha megnézzük a Fed-alapok határidős ügyleteit, azt látjuk, hogy a kereskedők az év második felében a kamatlábak csökkentését várják. A piacok éppen ezért nem veszik készpénznek a Fed nyilatkozatait, és erre gondolunk, amikor azt mondjuk, hogy a piacok „harcolnak a Fed ellen”.
2023. január 23. hétfő 16:43 - HírExtra

Első pillantásra nehéznek tűnhet megérteni, hogy az emberek miért kötelezik el magukat az online kereskedésben egy olyan forgatókönyv mellett, amelyről a Fed kifejezetten azt állítja, hogy nem fog megtörténni. Ez valóban így van, és a Bloomberg munkatársa, Edward Harrison a következőket gondolja: „Lehetséges, hogy a befektetők egyszerűen megkönnyebbülést keresnek egy nagyon nehéz 2022 után”.

Elemzők véleménye szerint, a piacok igazát csak úgy lehet bebizonyítani, ha 2023-ban jelentősen csökken az infláció, és ha az Egyesült Államok recesszióba esik. A Fed már kijelentette, hogy az infláció pusztán enyhe javulása egyáltalán nem lesz elegendő a kamatcsökkentés igazolására.

Áttekintve az olajárakat december második hetében, az egy év alatti legalacsonyabb szintet jelentették Európában és az Egyesült Államokban is, ami azt mutatja, hogy az emberek a kereslet visszaesésére számítanak. Carl Riccadonna, a BNP munkatársa szerint, az Egyesült Államok GDP-je és a munkanélküliség előrejelzései csak egy bizonyos dologra enged következtetni: „Ez egyértelműen recesszió”. De vajon mindez azt jelenti, hogy a piacoknak valószínűleg indokolt a Feddel szembeni állásfoglalásuk? Csatlakozzon hozzánk a kérdés megbeszélésében, különösen, mivel mindez érinti a CFD online kereskedést.

A Fed decemberben

A kockázati eszközöket nyomon követő S&P 500 index agresszív visszatérést mutatott, miután októberben egy újabb mélypontra süllyedt a 3600-as szint alá, és úgy tűnt, hogy a fellendülés lendületét az a meggyőződés adta, hogy az infláció folyamatos javulásával a növekedés lassulni fog.

Decemberben a Fed 50 bázisponttal (b.p.) emelt kamatot, de azt is közölték, hogy az infláció megfékezésére irányuló céljuk elérése érdekében, kénytelenek hosszabb ideig magasabb szinten tartani a kamatlábakat, mint ahogy azt korábban szükségesnek tartották. Beletörődtek abba, hogy a reméltnél súlyosabb hatást gyakorolnak a gazdaságra és a munkaerőpiacra. A Fed elnökének, Jerome Powell szavaival élve: „Az infláció mérsékléséhez valószínűleg a trend alatti növekedés tartós időszakára és a munkakörülmények kisebb mértékű enyhítésére lesz szükség”. Úgy tűnt, hogy ezzel el akarja oszlatni az újévre vonatkozó kamatcsökkentési kilátásokat.

A Fed által az infláció mérésére használt személyes fogyasztási kiadások árindexe azt jelezte, hogy a jelenlegi december közepi 6%-os szint, az idei év utolsó negyedévére 3.1%-ra, majd ezt követően 2.5%-ra csökkenhet a 2024-es év végére. A szeptemberi becslések ezzel szemben 2023 negyedik negyedévére 2.8%-os, 2024 végére pedig 2.3%-os esést feltételeznek, tehát a költségek gyorsabban emelkednek, mint ahogy azt a Fed várta.

Infláció

Az igaz, hogy az olyan árucikkek inflációja rendeződik, mint amilyenek például háztartási gépek és a bútorok, de nem ez a helyzet a szolgáltatási szektorban, valamint az éttermi étkezés és a szállítás költségeit illetően. Decemberben Powell azt mondta, hogy ragaszkodik a fejlesztésekhez ezen a területen. Jean Boivin, a BlackRock munkatársa, a 2022-es év utolsó hetében azt nyilatkozta, hogy az év végi inflációs adatok a közelébe sem érnek majd annak, hogy mekkora előrelépés történt eddig, és amitől majd a Fed jól fogja érezni magát”.

Decemberben a Fed döntéshozói 3.5%-ra emelték a 2023-as inflációra vonatkozó előrejelzéseiket, ami komoly jel volt. A kereskedők azonban nem tudták nem észrevenni, hogy a gazdasági növekedéssel kapcsolatban is sokkal borúsabb érzéseik voltak a döntéshozóknak, és 0.5%-ra tették azt, szemben a márciusi 2.25%-os számadattal. A kereskedők azzal is tisztában voltak, hogy 2023-ban a munkanélküliség várhatóan meghaladja majd a 4.5%-ot. 

Ezek az adatok, valamint az a tény, hogy az infláció valóban valamivel jobbnak tűnik, felerősítette a kereskedők azon szándékát, hogy figyelmen kívül hagyják Powell kinyilvánított terveit, miszerint az szigorú marad. „A sólymok kijöttek játszani, de a piacok továbbra sem fogadnak szót” – jegyezte meg Ellie Henderson, az Investectől. Személyes előrejelzése szerint, a Fed 25 bázisponttal emeli a kamatszintet. februárban, és a negyedik negyedévben megkezdik a kamatlábak csökkentését.

Az előttünk álló út

Ha megkérdezi Edward Harrisont, azt fogja mondani, hogy „a Fed 2023 elejéig majd megemeli a kamatokat, és egész évben ott tartja őket, akár 18 hónapig is”.

Lehetséges lenne, hogy idén nem süllyed a mélybe a tőzsde? Tony Genua, az AGF-től rámutat, hogy két egymást követő év negativitása aligha történik meg az egyesült államokbeli részvényekkel, viszont ahogy említettük korábban, más elemzők, mint például Carl Riccadonna is, elkerülhetetlennek látják a recessziót.

Annak érdekében, hogy CFD-k formájában történő online kereskedése az élvonalban maradjon, tartsa szemmel az Egyesült Államok gazdasági adatait a következő hónapokban.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását