2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nemes Nagy Ágnes színpadon

Nemes Nagy Ágnes Az aranyecset című verses meséjét mutatja be a Zichy Szín-Műhely a költő születésének 100. évfordulója alkalmából 2022-ben - közölte a társulat az MTI-vel a centenáriumon.
2022. január 3. hétfő 12:59 - HírExtra

A költő 60 éve írt verses meséjének első élőszereplős színpadi feldolgozását január 14-én mutatják be a Zichy Szín-Műhelyben Léner András rendezésében.
    
Mint a közleményben olvasható, Nemes Nagy Ágnes meséjéből eddig csak óvodásoknak szóló, bábszínházi adaptáció készült, a mostani lesz az első élőszereplős színpadi feldolgozás. Az előadást elsősorban az alsó tagozatosoknak ajánlja a társulat.
    
"Egy olyan szerzőt szeretnénk megidézni, aki mindig nagyon vigyázott arra, hogy megértéssel és ne távolságtartással közelítsen a gyerekekhez. Művei páratlanul jelentésgazdagok: Az aranyecset szimbolikáján átsejlenek a keletkezés idejének társadalmi feszültségei, a mese mégis könnyen követhető akár a legkisebbek számára is, mivel a vers ritmikus hangzásával, dinamikájával, varázslatos képeivel már az érzékek szintjén magával ragad" - idézik a közleményben Zichy Gabriellát, a Zichy Szín-Műhely alapítóját.
     
"Az aranyecset kalandos története, a legnagyobb veszedelmek közepette is vidám és bátor főhős, Szádeli alakja, illetve a számtalan játékos versforma nemcsak a korábbi generációkat bűvölte el, hanem bízunk benne, hogy a mai gyerekek számára is éppoly szerethetőnek bizonyul" - teszi hozzá.
    
Az előadáshoz Szitha Miklós Liszt-díjas ütőhangszerművész, zeneszerző, a Talamba Ütőegyüttes alapító tagja komponált zenét. A darabban Fekete Linda, László G. Attila és Illés Dániel játékát láthatják a nézők.
    
A bemutató mellett ugyancsak idén a költő, műfordító és pedagógus munkásságát bemutató előadást is szerveznek a Zichy Szín-Műhely a Színház az iskolákba megy programjában.
    
Mint írják, szintén a Színház az iskolákba megy programsorozatban mutatják be országszerte a Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. idei évfordulója alkalmából a Müpa, a Versszínház és a Zichy Szín-Műhely koprodukciójában készült World of Pilinszky (Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek) című, többszereplős összművészeti monodrámát.
    
Az előadást Turek Miklóssal, a Versszínház alapítójával közösen hozták létre a színműhely alkotói, a zeneszerző Szitha Miklós, a Talamba Ütőegyüttes vezetője. Az előadás különleges atmoszféráját megteremtő animáció Karcis Gábor munkája.
    
Az előadások létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.
    
A közlemény szerint a társulat az iskolai programsorozat keretében vidéki turnéra indul az Arany bicentenáriumi évben bemutatott Arany balladák - másképp című összművészeti előadással. Jövőre Zala megye általános és középiskoláiba mutatják be az előadást.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását