2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kásler Grúziában intézkedik

Grúzia kulturális, egészségügyi és oktatási miniszterével folytatott egyeztetéseket az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Grúziában.
2021. december 3. péntek 13:44 - HírExtra

Kásler Miklós pénteken az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a Tea Culukjani kulturális miniszterrel történt találkozón konkrét megállapodások születtek a népi kultúra, a népi tánc, a népzene és az archeogenetikai régészeti kutatások vonatkozásában. A magyar kutatók olyan régészeti csontleletekhez férnek hozzá, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a feltételezett Észak-Kaukázusban megtelepült magyarokkal rokon népek archeogenetikai vizsgálatait magasabb szintre emeljék - mondta.
    
Ismertette: hosszú beszélgetést folytattak azokról a találkozási pontokról, amelyek a kultúra, történelem területén a két nemzet között az évezredek folyamán történt, és a korszerű művészeti ágak együttműködési lehetőségeit is átbeszélték az előadóművészet, a múzeumok és levéltárak közötti együttműködés tekintetében.
    
Kásler Miklós meglátogatta a grúz nemzeti levéltárat is, ahol több ezer éves írásos hagyatékokat, kódexeket, egyháztörténeti emlékeket tekintett meg. Ezek feltárása és lefordítása magyarra nagyon sok ismeretet jelenthet a magyar tudománynak - emelte ki.
    
A miniszter az Ekaterine Tikaradze egészségügyi miniszterrel történt egyeztetésről beszámolva azt mondta: többi között a koronavírus-járványról és a Közép-Kelet Európai Onkológiai Akadémiáról - amelyhez csatlakozott Grúzia is - beszélgettek. Grúziának fontos európai kapcsolódási pontot jelentett a csatlakozás - tette hozzá.
    
Tudatta azt is, hogy Mikheil Chkhenkeli oktatási miniszterrel a tudományágak együttműködési lehetőségeit keresték.
    
A grúz minisztert az izotópterápia különösen érdekelte, és beszámolt arról is, hogy olyan berendezéseket telepítettek, amelyek a daganatok diagnosztikájában nagyon fontosak - mondta Kásler Miklós, aki arról beszélt Mikheil Chkhenkelinek, hogy a magyar egészségügy szerint a diagnosztikában és a terápiában milyen kutatási, gyakorlati lehetőségek vannak.
    
Kásler Miklós elmondta: mind a három miniszterrel megegyeztek arról, hogy a megbeszéléseket Magyarországon folytatják, pénteken pedig a Közép-Kelet Európai Onkológiai Akadémia grúz tagjával és egy helyi egyetem rektorával találkozik, akikkel ezeket a témákat beszélik tovább részletesen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását