2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Elfogadjuk egymás vakcinaigazolványait?

Oroszország és az EU konzultációk sorozatát bonyolítja le a koronavírus elleni oltást tanúsító igazolványok kölcsönös elismeréséről - közölte szerdán az orosz egészségügyi minisztérium.
2021. október 13. szerda 11:32 - HírExtra

Az orosz hírügynökségek által idézett közlemény szerint e témában lezajlott a tárgyalások soron következő, virtuálisan megtartott fordulója. A két fél meghatározta a következő lépéseket: szakértői konzultációk sorozata következik az elismeréshez szükséges jogi és technikai paraméterek összehangolásáról.
    
A tárca szeptemberben továbbította az uniós képviselethez az európai fél által a legutóbbi találkozón kért dokumentumokat. Az oltási igazolványok kölcsönös elismerésével fel akarják számolni azokat az akadályokat, amelyek gátolják az orosz állampolgárok mozgását az unió területén és fordítva.
    
"Folytatódnak a kétoldalú konzultációk erről a kérdésről" - írta közleményében az orosz egészségügyi minisztérium sajtószolgálata.
    
Az EU-ban július 1-jétől állítanak ki elektronikus igazolványokat a koronavírus elleni védettségről, amelyek azt tanúsítják, hogy az illető megkapta az összes szükséges oltást, negatív PCR-teszttel rendelkezik, vagy átesett a Covid-19 betegségen és immunis rá. Augusztus 17-én Szergej Lavrov orosz külügyminiszter annak a reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság felgyorsítja a tárgyalásokat Moszkvával az igazolványok kölcsönös elismeréséről.
    
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyelőre egyetlen, a koronavírus elleni orosz oltást sem ismert el, de Magyarországon oltanak vele, illetve Szlovákia is kapott több tízezer adagot a Szputnyik V-ből, de visszaszolgáltatta a vakcinaszállítmányt még az oltás szavatosságának lejárta előtt. A szóban forgó oltás szakaszos vizsgálatát március elején kezdte meg az EMA, hogy ajánlást tegyen a tagországoknak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását