2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A COVID mentális tünetei

Az új típusú koronavírusban érintett betegek számára készített önsegítő kiadványokat a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete.
2021. október 6. szerda 10:28 - HírExtra

 A poszt-COVID-szindróma mentális tüneteiről szóló brosúrák olyan információkat és egyszerű technikákat tartalmaznak, amelyek jelentősen segítik a tünetekkel való megküzdést. A kiadványok a Magatartástudományi Intézet honlapján érhetőek el.

A poszt-COVID-szindróma alatt azokat a változatos tüneteket értjük, amelyek a fertőzés lezajlása után legalább 4 héttel, a PCR-teszt negatívvá válása után is rontják az életminőséget és nehezítik a mindennapokat. A poszt-COVID-szindróma tünetei nem függnek a COVID-19 okozta fertőzés súlyosságától, enyhe lefolyás után is megjelenhetnek. Többek között ilyen elhúzódó tünetek lehetnek a nehézlégzés, mellkasi fájdalom, köhögés, szapora és szabálytalan szívverés, fáradékonyság, elhúzódó hasmenés, mozgásszervi fájdalmak. A betegség után azonban változatos idegrendszeri vagy mentális tünetek is jelentkezhetnek, úgy mint az újrafertőződéstől való szorongás, pánikroham, alvászavar, rémálom, az örömérzés elvesztése – sorolja dr. Purebl György egyetemi tanár.

A szerteágazó mentális poszt-COVID tüneteket tapasztalva döntött úgy a Magatartástudományi Intézet vezetője, hogy három tematikus kiadványt készítenek a tünetek leküzdésének, a mentális egészség visszaszerzésének elősegítésére.

A kiadványokból az érintettek megtudhatják, hogyan küzdjenek meg a poszt-COVID-szindróma mentális tüneteivel, kitől és mikor kérhetnek segítséget, milyen technikákat, önsegítő módszereket alkalmazhatnak saját magukon, és milyen egyszerű eszközökkel segíthetik például az alvás javítását vagy a biológiai ritmus helyreállítását.

Hasznos tippet nyújtanak a szakemberek a hangulat javításához, a hétköznapi tevékenységek fokozatos újraindításához és az örömtelenség leküzdéséhez is.

A munkahelyüket, megélhetésüket elvesztők kézzel fogató tanácsokat kapnak ahhoz, hogyan készüljenek az állásinterjúra, hogyan birkózzanak meg azzal, ha eluralkodik rajtuk az elbizonytalanodás érzése. A szeretteiket elvesztők pedig a gyász feldolgozásához, saját lelki gyógyulásuk segítéséhez kaphatnak támogatást a hasznos segédanyagok által.

Forrás: semmelweis.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását