2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Putyin továbbra is támogatja Aszadot

További támogatást ígért Szíria talpra állításához Bassár el-Aszad szíriai vezetőnek Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn fogadta őt a Kremlben.
2021. szeptember 14. kedd 16:01 - HírExtra

Az orosz elnöki hivatal honlapján kedden megjelent közlemény szerint Putyin rámutatott arra, a két ország erőfeszítéseinek köszönhetően a szíriai kormány már az ellenőrzése alá vonta az ország területének kilencven százalékát, ahová visszatérnek a menekültek. Kitért arra, hogy néhány területen a "terroristák" továbbra is zaklatják a lakosságot.
    
Méltatta, hogy Aszad sokat tesz a politikai ellenfeleivel folytatandó párbeszédért, és kifejezte reményét, hogy a párbeszéd folytatódni fog. Szíria fő problémája szerinte az, hogy az ország területén továbbra is olyan idegen csapatok tartózkodnak, amelyek ehhez sem ENSZ-felhatalmazással, sem Damaszkusz engedélyével nem rendelkeznek. Ez az orosz elnök szerint a nemzetközi jog megsértését jelenti, de az ország konszolidációját is akadályozza.
    
Putyin felköszöntötte vendégét a szeptember 11-én ünnepelt születésnapja alkalmából, és gratulált az elnökválasztáson elért "nagyon jó" eredményéhez. (Aszad a május 26-i voksoláson 95 százalékot ért el.)
    
Az orosz elnök említést tett a Covid-19 betegség elleni küzdelemben nyújtott orosz segítségről, arról, hogy Szputnyik V és Szputnyik Light típusú vakcinákat tartalmazó első szállítmányok már eljutottak a közel-keleti országba.
    
Aszad méltatta a Szocsiban és a kazahsztáni Nur-Szultanban (korábbi nevén: Asztanában) megtartott találkozók szerepét a szíriai helyzet normalizálásában. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a politikai folyamatok három éve megtorpantak, amiért egyes, meg nem nevezett országok "destruktív" politikáját tette felelőssé.
    
A közlemény szerint Aszad méltatta a "terroristák" feletti győzelemhez nyújtott oroszországi segítséget, köszönetet mondott érte Putyinnak, és nagyra értékelte az orosz diplomácia támogatását is. Azt hangoztatta, hogy a két ország hadseregének terrorizmus elleni fellépése "hatalmas mértékben hozzájárult az egész emberiség védelméhez".
    
Putyin legutóbb novemberben, videokonferencia keretében tárgyal Aszaddal. Személyesen legutóbb 2020 januárjában járt Szíriában. A Kreml szerint a két vezető emellett telefonon is szokott kommunikálni, ilyen módon legutóbb áprilisban beszéltek egymással.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását