2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nagyon belassult a brit gazdaság

Az előző hónapokban mért ütemeknél jóval lassabban nőtt júliusban a brit gazdaság teljesítménye.
2021. szeptember 10. péntek 11:12 - HírExtra

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki ismertetése szerint a hazai össztermék (GDP) értéke júliusban 0,1 százalékkal emelkedett havi összevetésben mérve.
    
Júniusban 1 százalékos havi GDP-növekedést mértek a brit gazdaságban.
    
Az ONS pénteki becslése szerint a júliussal zárult három hónapban 3,6 százalékkal nőtt a brit GDP-érték.
    
Ez is jelentős lassulás, és gyengébb a várakozásoknál is: az előrejelzési konszenzus átlaga 3,8 százalékos növekedést valószínűsített erre a három hónapra, és a júniusban véget ért háromhavi időszakban a brit GDP-érték 4,8 százalékkal emelkedett.
    
A statisztikai hivatal számításai szerint mindezek alapján a brit hazai össztermék júliusban még mindig 2,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly februárban, a koronavírus-járvány megfékezése végett érvénybe léptetett első korlátozási intézkedéscsomag előtti utolsó teljes hónapban.
    
Az ONS hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy július volt a hatodik olyan hónap egymás után, amelyben nőtt a brit hazai össztermék, tükrözve a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt korlátozások folytatódó - bár Angliában, Walesben és Skóciában eltérő ütemű - feloldását.
    
A tavaly február és 2021 júliusa között mért 2,1 százalékos halmozott GDP-visszaesésen belül a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye ugyancsak 2,1 százalékkal, a feldolgozószektoré 2,3 százalékkal, az építőiparé 1,8 százalékkal csökkent.
    
A tavaly februárhoz viszonyított kumulatív teljesítménycsökkenés ugyanakkor messze elmarad az első zárlat okozta tavaly tavaszi szabadesésszerű zuhanástól: 2020 második negyedévében 19,5 százalékkal, a tavalyi év egészében átlagosan 9,8 százalékkal zuhant reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-ban elért szintre esett vissza.
    
A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.
    
Londoni makrogazdasági elemzők szerint ugyanakkor a legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy a brit gazdaság - a koronavírus-fertőződések emelkedése okozta júliusi megtorpanás után - a múlt hónapban friss lendületre kaphatott.
    
Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a júliusi GDP-adatok pénteki ismertetése utáni helyzetértékelésében kifejtette: a járvány üzleti hatásairól készített friss ONS-felmérés arra vall, hogy az üzleti szektor forgalma augusztusban 1,2 százalékkal emelkedett a júliusban mért 0,6 százalék után.
    
Mindemellett az éttermek és a kiskereskedelmi létesítmények látogatottsága, valamint a közlekedési eszközök használata is nőtt a múlt hónapban.
    
Az új felmérések azonban változatlanul azt mutatják, hogy a brit háztartások jelentős kisebbsége továbbra is fél a koronavírus-fertőződéstől, még azok is, akik a koronavírus elleni oltás mindkét adagját megkapták - hangsúlyozza a Pantheon Macroeconomics vezető londoni közgazdásza.
    
Tombs szerint mindez arra vall, hogy a fogyasztókkal közvetlenül érintkező szolgáltatási szektorok élénkülése ősszel ismét kifulladhat, különös tekintettel arra is, hogy a háztartási szektor elkölthető reáljövedelmeire a negyedik negyedévben várhatóan nyomást gyakorol a gyorsuló infláció.
    
Mindezek alapján a Pantheon Macroeconomics azzal számol, hogy a brit hazai össztermék a harmadik és a negyedik negyedévben egyaránt mérsékelt, 1,5 százalékos ütemben növekszik, vagyis a növekedési teljesítmény várhatóan messze elmarad a Bank of England jelenlegi előrejelzésétől, amely mindkét negyedévre 3 százalékos növekedést valószínűsít.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását