2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Putyin megmagyarázta a világot

Az „Újból együtt – Az új valóság gazdasága” jelmondattal 2021. június 2-5. között megrendezett szentpétervári gazdasági fórumon Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott a világ nagy hírügynökségeinek vezetőivel, és válaszolt kérdéseikre.
2021. június 7. hétfő 12:02 - HírExtra

A nemzetközi együttműködésről

Putyin abban jelölte meg az együttműködésen alapuló világrend elérésének módszerét, hogy az országok ne mások ellen barátkozzanak, hanem felhagyjanak a mások ellen irányuló összefogás elvével és gyakorlatával. „Az országoknak barátságban kell lenniük egymással a közös célok elérése, a velük szemben álló feladatok megoldása érdekében” – mondta. Példaként hozta fel a 2001-ben kötött orosz-kínai jószomszédi és baráti együttműködési szerződést. Ez a szerződés azért példátlan a nemzetközi kapcsolatokban, mert egymásért született, nem pedig mások ellen. Noha ez a szerződés nagyon fontos okmány, jelentősége mégsem önmagában rejlik, hanem abban, hogy Kína és Oroszország az egybeeső érdekekre építi kapcsolatát, és ezt a gyakorlatot ajánlja másoknak is ahhoz, hogy létrejöjjön egy új etikai alapokon nyugvó nemzetközi rend – tűnt ki a szavaiból.

A június 16-i orosz-amerikai csúcsról

“Nem számítok áttörésre a találkozó eredményeként. De úgy gondolom, hogy az ellentmondások ellenére – bár ezeket nem Oroszország idézte elő – még mindig vannak átfedő érdekeink. Abból indulok ki, hogy Biden elnök nagyon tapasztalt politikus. Szinte egész életében részt vett a politikában. Ezért remélem, hogy találkozónk konstruktív lesz” – mondta, majd így folytatta: „Az Egyesült Államoknak meg kell tanulnia tiszteletben tartani Oroszország érdekeit, hogy a két ország kapcsolatai normalizálódjanak. Tisztelettel kell bánni egymással, és figyelembe kell venni egymás érdekeit. A szó legszélesebb értelmében. Jelenleg még nem így fest a kép. Nem mi idéztük elő viszonyunk mostani állapotát. Vajon mi vetettünk ki szankciókat az USA ellen? Nem, az USA szankcionál minket különféle okkal vagy ok nélkül. Egyszerűen ezért, mert létezünk?! Nem mi kezdtünk ártani az orosz-amerikai kapcsolatoknak”.

A fentiekkel összefüggésben is, közvetve célozva Biden amerikai elnök rá tett kijelentésére, miszerint Putyin „gyilkos”, a következőt mondta: “Nem hiszem, hogy jogom lenne megítélni más vezetők tevékenységét. Ha ezt megtenném, azonnal tönkretenném a kapcsolataimat a kollégáimmal. Ennek kell a kapcsolatok etikai alapjául szolgálnia.”

Az új fegyverekről

Az a tény, hogy Oroszország sikert ért el, és lépéselőnybe került az új korszerű fegyverrendszerek kifejlesztése terén, nem jelenti, hogy meg akarna ijeszteni, vagy fenyegetni készülne másokat – szögezte le az orosz elnök.

Az Egyesült Államok jövőjéről

“Folyamatos fenyegetések jönnek az amerikai kongresszustól és más helyekről. Azok, akik ezt teszik, feltételezik, hogy az Egyesült Államok gazdasági, katonai és politikai ereje oly hatalmas, hogy hozzá képest a problémák nem komolyak, és képesek megbirkózni velük. No de tudják, mi az igazi probléma? Megmondom önöknek, mint a volt Szovjetunió állampolgára: A birodalmak problémája az, hogy azt hiszik, oly hatalmasak, hogy megengedhetnek maguknak apró-cseprő tévedéseket és hibákat. 

A birodalom urai abban bíznak, hogy megfélemlíthetik, meggyőzhetik vagy megvásárolhatják a különféle nemzetek vagy csoportok hűségét, és ezzel megoldhatják saját összes gondjukat. Ám a problémák egyre halmozódnak, és eljön egy pillanat, amikor már nem tudnak megbirkózni velük. Az Egyesült Államok most a Szovjetunió útját járja, magabiztos és állhatatos lépésekkel halad ezen az úton”.

A dollár jövőjéről

Egy nappal az után, miután az amerikai dollárt kitessékelték az orosz nemzeti vagyonalapból, Putyin értésre adta, hogy a lépés nem jelenti a dollár kitessékelését az egész orosz gazdaságból. A következőt mondta: Ne tessék félreérteni, amit mondtam! Én másról beszéltem. Arról, hogy az Egyesült Államok saját valutáját szankcionálásra használja. (Az orosz elnök ezzel közvetve értésre adta, hogy az amerikai dollár szerepének gyengítése az orosz gazdaságban válasz is az Oroszország ellen irányuló amerikai szankciópolitikára – jegyezte meg a Magyar Békekör megfigyelője.)

Az orosz számvevőszék elnöke, Alekszej Kudrin a következőket mondta a dollár oroszországi szerepének mérséklésével kapcsolatban: “A döntés nem szünteti meg a dollárban történő elszámolásokat, amelyek egyébként is minden ország között bonyolódnak. A dollár nem törvénytelen. Személyes megtakarítását bárki tarthatja dollárban is, de az állam más eszközökre diverzifikálja tartalékait”. (A nemzeti vagyonalapból kitessékelt dollárt euróval, jüannal és arannyal váltják fel – tudatta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter.)

Az orosz belügyekbe való beavatkozásról

“A külföldi ügynökökről szóló törvényünk kizárólag a belügyekbe való beavatkozás korlátozására irányul, csakúgy, mint sok más ország teszi. És ezt a jövőben is folytatjuk. Igyekszünk minimálisra csökkenteni a belügyeinkbe való beavatkozást. Ebben nincs semmi szokatlan, sem szégyellni való. A külföldi ügynökökről szóló törvényt az Egyesült Államok találta ki még a múlt században. A mi törvényünkben nincs semmi eredeti, ha csak nem az, hogy sokkal engedékenyebb, mint az amerikai. Hasonlítsa össze a két törvény szövegét” – javasolta az egyik tudósítónak. „Ellenzékünk, beleértve a nem rendszerbarát ellenzéket is, nyíltan tevékenykedik. A kérdés az, hogy mindazoknak az embereknek, akik részt vesznek, vagy azt mondják, hogy részt vesznek politikai tevékenységben, a hatályos törvényeknek megfelelően kell tevékenykedniük. Ez mindenkire kötelező” – mondta Putyin.

Az orosz-brit viszonyról

A brit tudósító megkérdezte az orosz elnöktől, mi a véleménye Richard Morenak, a brit hírszerzés (MI6) új főnökének arról a kijelentéséről, miszerint „Oroszország gazdaságilag és demográfiailag hanyatló hatalom”. Putyin válasza: „Ön mondta, hogy az MI6 vezetője új. Tehát tapasztalatokat kell szereznie, és valószínűleg felül fogja vizsgálni véleményét. Miért bajlódnánk vele, miért kellene aggódnunk miatta? Élje az életét, és ne avatkozzon be a brit-orosz kapcsolatokba. Ha nem fog beavatkozni, akkor a dolgok jól fognak alakulni”.

Így összegezte mondandóját az orosz-brit viszonyról: “A legfontosabb az, hogy tisztelettel bánjunk egymással, bízzunk egymásban.”

A Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről

Putyin kijelentette: “Határozottan ellenezzük a tömegpusztító fegyverek elterjedését az egész bolygón. Ezzel tisztában vannak szak-koreai barátaink is. De a probléma megoldása nem abban rejlik, hogy Észak-Koreát megfojtsák, vagy újabb szankciókkal sújtsanak le rá. Hanem, ellenkezőleg, olyan feltételeket kell teremteni, amelyekkel szavatolható Észak-Korea biztonsága”.

Béketárgyalás Japánnal

Egy tudósító az iránt érdeklődött, mi lesz az orosz-japán béketárgyalás sorsa, ha egyszer a módosított orosz alkotmány megtiltja orosz terület átengedését más országoknak, sőt az erről szóló puszta tárgyalást is. Putyin így válaszolt: “Igen, módosítottuk az alkotmányt. Kétségtelen, hogy ezt figyelembe kell vennünk, de nem hiszem, hogy fel kellene függeszteni a békeszerződésről folyó tárgyalást.”

A koronavírus-járvány megfékezéséről

“Teljes szívemből kívánom, hogy a tavaly tapasztalt megpróbáltatások arra ösztönözzenek minket, hogy szorosabban működjünk együtt, s végre megszabaduljunk a politikai indíttatású korlátozásoktól, különösen akkor, amikor össze kell fognunk az emberekért, életük és egészségük védelmében. Orosz és nemzetközi szakértők is elismerték, hogy a Szputnyik V talán a leghatékonyabb oltóanyag a világon. Hatékonysága 97,6 százalékos. Szolgálataink egyetlen halálesetet sem jegyeztek fel, bár milliókat oltottak be vele. Sajnos, más gyártók esetében tragikus események történtek. Remélem, hogy nem kell ilyen esetekkel szembesülnünk”.

Az orosz elnök arra utasította az állami szerveket, hogy különleges feltételekkel biztosítsák a vakcinát az Oroszországgal szövetséges országok lakosságának. Továbbá utasítást adott arra is, hogy az orosz szövetségi idegenforgalmi ügynökség június végéig szervezze meg az Oroszországba irányuló oltásturizmust. Ennek érdekében Moszkván kívül is jelöljenek ki orosz oltóvárosokat, ahová a külföldiek – térítés ellenében – gyorsan beszerezhető elektronikus vízummal beutazhatnak, hogy beoltassák magukat a Szputnyikkal. Zarina Doguzova, az ügynökség vezetője ugyancsak Szentpéterváron tudatta: az utazási irodák készen állnak utazási csomagok biztosítására, hogy látogatást is kínáljanak a felkeresett orosz városokban, ahová a külföldiek oltásra érkeznek.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását