2021. június 22. - Paulina
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A tetőtéri lakások előnyei és hátrányai

Van egy sajátos szegmense az ingatlanpiaci kínálatnak: a tetőtéri lakásoké. Néhány szeretik őket a több fény, a nagyobb belmagasság, a kevesebb zaj miatt, azonban hátrányaik is vannak. De mit mutat a gyakorlat? Mekkora a kereslet rájuk? Ki és miért vesz tetőtéri lakást?
2021. május 4. kedd 10:05 - HírExtra

A zárószinti, illetve a tetőtéri lakások általában réteglakások, az ingatlant keresőknek csak egy kis része érdeklődik utánuk - szögezte le Garaba Gergely, a Balla Ingatlan IX. kerületi és belvárosi irodájának szakmai vezetője. Természetesen előfordul, hogy egy-egy érdeklődő nem kifejezetten ilyen ingatlant keres, de aztán beleszeret egy tetőtéri lakásba annak megtekintése során.

Mindenesetre a kínálat jellemzően nem túl nagy belőlük a belvárosi kerületekben, ennek ellenére mégsem kapkodják el őket a vevők, sőt kicsit több időbe is telik őket értékesíteni, mint egy átlagos, alsóbb emeleteken található lakást - jegyezte meg a szakértő.

Van, ahol kevés van

Ha a külső kerületekben, így például a dél-pesti XVIII. kerületben nézünk körül, ott is elég szerény kínálattal találkozunk. Mint Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta: a kerületben a 2000-2008 között épült téglaépítésű lakóparkokban fordul elő tetőtéri lakás nagyobb számban, ugyanakkor ez még mindig annyira csekély szám a teljes ingatlanpiaci kínálathoz viszonyítva, hogy nagyon ritkán bukkannak fel a kínálatban.

Pedig van, aki kimondottan tetőtéri lakást keres az ingatlanpiacon, és nála általában az a fő érv, hogy ne lakjon felettük senki, mivel így nem zavarja őket a leszűrődő zaj - magyarázta Garaba Gergely. A másik gyakori indok a vásárlásnál a panoráma, ha pedig ráadásul tetőteraszos is az ingatlan, akkor annak esetleges rejtettsége, ráláthatatlansága pozitívumként jelentkezik.

Mindezeken túl pedig ott van még a jobb kilátás és a több fény, illetve, hogy tisztább, rovarmentesebb, pormentesebb, mint az alsóbb szinteken található lakások - tette hozzá az Rácz Gyula László.

Na, de...!

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a hátrányaikról is, így például, hogy olykor nincs lift a házban - a négyemeletesekben fordul elő jellemzően -, megjelenik a tetőtérben a nyári túlmelegedés, ami miatt különösen fontossá válik a klimatizálás, de érintik a tetőtérben élőket még a tetővel kapcsolatos hibák is, az esetleges beázások, valamint a nyílászárókat jobban igénybe veszi az időjárás, így több karbantartást igényelnek.

Tipikusan egyébként a fiatalabb korosztály célozza meg a tetőtéri lakásokat, ugyanis minél idősebb egy ingatlanvásárló, annál alacsonyabb szinteken igyekszik magának lakást találni - jelezte Garaba Gergely.

Itt tehát megjelenik a lift és az ingatlan megközelítésének problémája, hiszen, ha nincs lift egy házban, akkor a tetőtér már nehezen elérhető az idősebbeknek, de ha van is lift, gyakran nem ér el egészen a tetőtérig. Márpedig a lift határozott igény szokott lenni a lakást keresőknél, e nélkül csak nagyon kevesen vágnak bele tetőtéri lakás megvásárlásába, még a gyermektelen fiatalok is - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Ami pedig az árakat illeti, Rácz Gyula László szerint az előbb említett tényezők értékcsökkentőek, ugyanakkor Garaba Gergely úgy látja, hogy nincs számottevő különbség a négyzetméterárak között, ha az alsóbb szinteken található lakásokhoz viszonyítunk. Sőt, ha egy terasz is tartozik a tetőtéri lakáshoz, akkor még magasabb is lehet az áruk.

Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását