2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Valamiért Kazahsztán most az új célpont

A Magyarország és a diktatórikus Kazahsztán közötti kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok elősegítésében, építésében egyre fontosabb szerepet játszik az EXIM-nél rendelkezésre álló 170 millió dolláros országlimit, az április 6-án megnyitott külképviseleti iroda pedig további, helyi segítséget nyújt a magyar cégek kazahsztáni térnyeréséhez - tájékoztatta az EXIM szerdán az MTI-t.
2021. április 7. szerda 10:08 - HírExtra

A közlemény szerint a Kazahsztánba irányuló magyar export az elmúlt években folyamatosan nőtt, a 2020-as, pandémia által sújtott világgazdasági helyzetben is 60 százalékkal haladta meg a kivitel összértéke az előző évit.    

Magyarországon az EXIM látja el az exporthitel-ügynökségi feladatokat: a külkereskedelemre specializált, nemzetközi színvonalú finanszírozási és kockázatátvállalási lehetőségekkel támogatja a cégek nemzetközi versenyképességét és sikerét, amelyben kiemelt szerepet vállal külképviseleti rendszere is. Isztambuli, moszkvai és belgrádi irodája után idén áprilistól a kazah fővárosban, Nur-Sultanban is helyi irodát működtet az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központ területén.
    
A FÁK térségbeli országba irányuló magyar kivitel legnagyobb részét jelenleg a gyógyszeripari, valamint a gépet, gépiberendezést-gyártók bonyolítják, de jelentős az élőállatok exportja is.
    
Az ügyletek esetében megjelentek az olyan, klasszikus exporthitelügynöki pénzügyi termékek, mint a vevőhitel, tehát a kazah vevő számára nyújtott finanszírozás, vagy az exporthitel-biztosítás, amely pedig a kazah fél esetleges, a halasztott fizetésből eredő nemfizetési kockázatától védi a magyar exportőrt. Követelésvásárlás formájában is szerepet vállalt az EXIM a külkereskedelmi ügyletek pénzügyi hátterének megteremtésében.
    
Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy jelenleg 127 országra vonatkozóan rendelkeznek országlimittel, tehát képesek finanszírozást nyújtani az adott országban működő vállalkozásoknak, amennyiben magyar terméket - akár árut vagy szolgáltatást - importálnak. Az egyébként magasabb kamatkörnyezet mellett működő Kazahsztánban egy ilyen, kedvező és nemzetközi színvonalú finanszírozási háttér megteremtése jelentős hozzáadott értékkel bír a magyar cégek tárgyalási pozícióját, versenyképességét tekintve. A biztosítási lehetőségek pedig közvetlenül védik az exportőrt a pénzügyi kockázatoktól.
    
Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: kevés olyan exporthitel-ügynökség működik a világon, amely az EXIM-hez hasonlóan mind banki, mind biztosítói oldalról, egyben képes kezelni az export pénzügytechnikáját.
    
A nur-sultani iroda tovább fogja erősíteni az országban már jelen lévő magyar cégek térnyerését, illetve az ennek lehetőségét még csak kereső exportőrök versenyképességét egyaránt, azáltal, hogy felkutatja és segít kiaknázni a helyi kapcsolati rendszert, a potenciális kazah partnereket, a szakmai szervezeteket vagy a finanszírozásában részt vállalni képes kazah bankokat - fejtette ki Jákli Gergely.

Kazahsztán minden külföldi megfigyelő és elemző szerint is diktatúra, ahol Nurszultan Narabaev azegyszemélyi döntéshozó. Nem véletlen a névegyezés: a fővárost az ő "kedvéért" nevezték át. 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását