2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tele van valótlansággal a Fidesz-média

A Fővárosi Törvényszéktől kapott összesítés szerint összesen 57 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek tavaly a Fidesz-közeli médiatermékek. A rekorder az Origo 20 elmarasztaló ítélettel, a második helyen pedig a Pesti Srácok áll 15 elbukott perrel - írja az Átlátszó.
2021. február 22. hétfő 13:45 - HírExtra

Ahogy a kormánypárt állami hirdetékkel és “baráti” tulajdonszerzésekkel egyre jobban jobban leuralta a magyar médiapiacot, úgy lettek egyre hangosabbak és képtelenebbek a kormány ellenségeiről szóló lejárató anyagok a Fidesz holdudvarába tartozó sajtótermékekben. 

A képlet egyszerű: mondani/hazudni valami durvát, ami bevésődik a szavazótábornak, aztán ha az érintett perel és nyer, akkor néhány hónap/év múlva kitenni csendben egy apróbetűs helyreigazítást, amit senki nem vesz észre, és már nincs is jelentősége - írja az újság.

2017-ben 53 helyreigazítási pert vesztett a kormány lakájmédiája, 2018-ban 109-et, 2019-ben pedig 74-et.

Az Átlátszó Közadatigénylésben kérte ki a Fővárosi Törvényszéktől, hogy a Ripost, a Lokál, a Magyar Nemzet, a Pesti Srácok, a közmédia, az Origo, a 888, a TV2 és a HírTV ellen hány darab sajtó-helyreigazítási kereset érkezett, és hány ilyen pert vesztettek el ezek a szerkesztőségek.

A Fővárosi Törvényszéktől kapott adatok alapján 2020-ban összesen 57 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek a kormányközeli médiatermékek.

Első helyen az Origo áll 20 elmarasztaló ítélettel, a második a Pesti Srácok 15 elbukott perrel.

Összehasonlításképpen kikérték a kormányfüggetlen sajtótermékekre vonatkozó helyreigazítási adatokat is. A bíróságtól kapott adatok szerint a 444, az RTL Klub, az Index, a 24.hu, a HVG, és az Átlátszó összesen 7 helyreigazítási pert vesztett el. Tehát nagyságrendekkel kevesebbet, mint a kormánypárti médiumok. 

A lakájmédiában az elsőfokú ítéletek szerint 293 valótlan hír jött le négy év alatt.

Forrás: atlatszo
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását