2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

7 tipp a tökéletes jógamatrac kiválasztásához

Gratulálunk, ha úgy döntöttetek, hogy az értékes időtöket a jógának akarjátok szentelni. Szeretnénk nektek segíteni ezen az úton.
2020. december 21. hétfő 14:06 - HírExtra

A legjobb partner a gyakorlathoz a saját jógamatracotok lesz. A matrac kiválasztásába érdemes időt és energiát is fektetni, hogy később egy tartós és jó minőségű jógaszőnyeg, valamint a testmozgás utáni elégedettség érzése maradjon veletek. Manapság a piacon rengeteg fajta szőnyeg létezik, ezért nem árt, ha ismeritek a matrac alap tulajdonságait és tudjátok, hogy vásárlásnál mire kell odafigyelni. 

A jógamatracok számos formában léteznek, és különféle anyagokból készülnek. Bemutatjuk nektek az alapokat. A megfelelő választáshoz több tényezőt is figyelembe kell venni. 

1. Testalkat

A jógamatrac kiválasztása bizonyos mértékben függ a testalkatodtól, mivel ez nagyban befolyásolja a gyakorlást. A karcsúbb testalkatnál alkalmasabb lesz egy puhább matrac, mivel a testnek nincs elegendő „természetes puhasága“ ☺. Teltebb testalkat esetében pedig ajánlott egy vékonyabb szőnyeg, 4 és 3 mm közötti. Tekintet nélkül a testalkatra, figyeljétek meg, hogy mennyi terhelést bírnak az ízületeitek. Ha kellemetlen és „nyomott“ érzést, esetleg fájdalmat éreztek tornázás közben az ízületekben, vegyetek inkább egy vastagabb matracot. Idővel fokozatosan válthattok majd egy vékonyabbra. Végül vegyétek figyelembe a magasságotokat is. A klasszikus jógamatracokat kb. 180 cm magasságra tervezik, tehát ha magasabbak vagytok, akkor inkább szerezzetek be egy „long“ verziót, mint például a Manduka Black Mat PRO long. 

2. Jógatípus 

A testalkat figyelmbe vétele mellett a matracvásárlásnál meg kell fontolni, hogy milyen stílusú jógát is gyakoroltok. A legtöbb jógastúdióban standard jógamatracokat találhattok. Ajánljuk, hogy több típust is próbáljatok ki, ha van rá lehetőség, és hasonlítsátok össze a gyakorlat minőségét. Ajánljuk továbbá, hogy próbáljatok ki több fajta jógatípust is, így megfigyelhetitek, hogy hogyan viselkedik a test a matracon. 

A dinamikusabb gyakorlatoknál (Ashtanga) főleg csúszásgátló szőnyegre lesz szükségetek, amely megfelelő stabilitást nyújt mozgás közben. A statikus gyakorlatoknál a felületi tulajdonságok másodrendűek, viszont a szőnyeg puhasága elsődleges szempont. Az izzasztó jógatípusoknál a matrac sokkal nagyobb nedvességnek van kitéve, mint általában, ezért ajánljuk, hogy pontosan az ilyenfajta gyakorlatokhoz való matracot válasszatok. Például jutából készített matracot, vagy természetes öko gumi matracot. Ideális megoldás lehet, ha saját törölközőt visztek az órára és azt a szőnyegre terítitek. A törölköző magába szívja az izzadtság nagy részét és a gyakorlat után könnyen kimosható..  

3. A torna helyszíne

A matrac kiválasztásánál azt is ajánlott figyelembe venni, hogy hol fogtok a leggyakrabban tornázni. Az otthoni jógázáshoz nem kell foglalkoznotok a szőnyeg súlyával, nyugodtan választhattok egy nehezebb modellt. Az egy-két kiló pluszt abban az esetben fogjátok igazán megérezni, ha gyakran fogjátok hordozni a matracotokat. Nem szabad megfeledkezni a hordtáskáról, amelynek nagysága szintén a jógamatrac súlyától függ majd. A nehezebb jógamatracok készítésénél szilárdabb anyagokat használnak, ennek köszönhetően nehezebbek. Akik gyakran utaznak és szívesen jógaznak a napkelténél, azok biztosan nagyra becsülik majd az ultrakönnyű matracverziókat, amelyek ráadásul nem tesznek hozzá a bőrönd súlyához, és helyet spórolhatnak benne pár extra ruhának, vagy cipőnek ☺. Megfontolandó lehet egy második, utazó matrac vásárlása is.

4. Az anyag kiválasztása 
 


Saját egészségetek és a Föld szeretete az első helyen szerepel nálatok? Akkor mellőzzétek a klasszikusan PVC-ből (Polyvinylchlorid – wiki) készített szőnyegeket. Ezt az anyagot még mindig az olcsóbb jógamatracok készítésénel használják. Ezeknek a matracoknak még a jógastúdiókban is negatív a megítélésük. Kutatások vizsgálták, hogy akár rákkeltőek is lehetnek. Nehezen újrahasznosíthatóak, így ha kidobjuk őket = felesleges hulladék. Az ökológiai filozófia piacvezetője a Manduka vállalat, amely nagyon komolyan veszi ezt a problémát amely tükröződik magukon a termékeken is. Alapvető tulajdonságuk az újrahasznosíthatóság. Ugyanúgy a Yoga Design Lab is fontosnak tartja a természetet és a tiszta óceánokat, ezért újrahasznosítja a műanyag hulladékokat, majd mindezt gyönyörű külsővel ötvözi. Ezek a cégek igyekeznek a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni maguk után.

5. Természet a lábaink és kezeink alatt 

Az utóbbi időben sok jógi előnyben részesíti a természetes gumiból készült matracokat. A legnagyobb különbség köztük és a műanyag matracok között az, hogy a műanyag matracok jobb stabilitást biztosítanak a talajon (ideálisak a dinamikus gyakorlatoknál, mint az Ashtanga vagy Power Joga és Fitness), de a természetes anyagokból készült matracokkal szemben nem képesek annyira jól magukba szívni az izzadtságot, nedvességet. Ráadásul a Manduka arra is ügyel a gyártásnál, hogy védje a világ természeti kincseit, így garantáltan egyik matrac sem az amazoniai esőerdőből származó gumiból készül. Ezek matracok célszerűek Vinyasa-nál, Jivamukti-nál és az Ashtanga jógánál is. Az enyhe, kaucsukos illat természetes, tehát ha ez zavar titeket, válogassatok inkább jutából vagy pamutból készült matracok között.

6. Felszíni textúra 

Az egyéni komfort szempontjábóla szőnyeg felületi tulajdonságai nagyon fontosak. Általában két fajtával találkozhattok – durvább, vagy simább struktúra. A nehezebb pózoknál nagyobb támogatást nyújthat a matrac érdesebb felülete, miközben a lassabb gyakorlatoknál és mozdulatoknál elegendő lehet a simább struktúra is. A simább felületű jógamatracokat főleg PVC-ből készítik, de a természetes szőnyegek között is találhattok alternatívát .

7. Kiegészítők a matracokhoz 
 

Ha gyakran fogjátok magatokkal hordozni a jógamatracotokat, érdemes gondolni a hordozhatóságra is. A tökéletes táska nemcsak az egyszerűbb hordozáshoz elengedhetetlen, hanem magát a jógamatracot is védi az időjárás és egyéb küldő hatások ellen. A kínálatban találhattok egyszerűbb hordszíjakat a matracokhoz, de akár zárt táskákat is. A táskáknál figyeljetek a jógamatrac súlyára és méreteire, hogy a táska megfelelően nagy legyen a matrac számára, és, hogy elbírja a súlyát. A megfelelő táska valamint a jógamatrac kiválasztásánál is szívesen segítünk Nektek. Flexity Jóga Webshop. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását