2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Több mint 1 milliárd euró 2 hónapon belül

A CTP Közép-Kelet-Európa legnagyobb logisztikai ingatlantulajdonos és fejlesztő cége, valamint Európa öt legnagyobb logisztikai ingatlancégének egyike, – az októberi 650 millió eurós kötvénykibocsátást követően – egy újabb sikeres tranzakció folytán újabb 400 millió euró értékű zöld kötvényt bocsátott ki.
2020. december 8. kedd 12:30 - HírExtra

Mindkét kibocsátás nettó bevételét zöld fejlesztések finanszírozására fordítják. A CTP továbbra is elkötelezett a fenntarthatóság mellett, és célja, hogy 2021-ig megteremtse a széndioxid-semleges működés feltételeit. 

A CTP B.V. (ticker-kód: CTPBVV) 2020. november 27-én 400 millió euró értékben sikeresen bocsátotta ki második zöld kötvényét. A 0,625%-os fix éves kuponnal rendelkező, 3 év futamidejű kötvény kedvező fogadtatásra talált a befektetők körében, akik többszörösen túljegyezték 1 milliárd euró feletti ajánlati értékben. A CTP 2020. október 1-én kibocsátott zöld kötvényei 650 millió euró bevételt teremtettek, amely a legnagyobb értékű debütáló kibocsátás a közép-kelet-európai ingatlanvállalatok körében. A CTP 2019-ben fontos stratégiai vállalást tett, ezért döntött a zöld kötvények kibocsátása mellett: a teljes logisztikai és ipari portfóliójára a BREEAM tanúsítvány „Very Good” és afölötti minősítés megszerzését. 

„A CTP megfelelő piaci környezetben sikeresen lebonyolította a második zöldkötvény-kibocsátását.  Stabil hitelpozícióját jól illusztrálják a 2020 harmadik negyedévi eredményei, amelyek révén sikeresen tudta mobilizálni a keresletet mind a meglévő, mind pedig az új intézményi befektetők körében. 

Figyelembe véve stratégiánkat, amely szerint az adósságfinanszírozást nagyrészt biztosíték nélküli adósságplatformra állítjuk át, jó lehetőség volt a 3 év futamidejű kötvény kibocsátásában. Ezzel új adatpont keletkezett az adósság/hozam görbénken, miközben fenntartottuk addóságprofilunk konszolidált futamidejét, hiszen a bevétel egy részét egy rövidebb lejáratú bankhitel előtörlesztésére fordítjuk. Különösen örülök a három éves futamidőre érvényes 0,625%-os fix éves kamatnak. A logisztikai ingatlanok továbbra is élvezhetik az erős fundmanetumok előnyeit, különösen a gazdaságilag egyik legstabilabb európai régiónak számító Kelet-Közép-Európában” – mondta Richard Wilkinson, a CTP csoport pénzügyi igazgatója. 

A kiadás széles intézményi eloszlásban zajlott, elsősorban eszközkezelőknek értékesítve (66%), a legnagyobb kereslet az Egyesült Királyságban/Írországban (34%), a Benelux államokban (22%), a DACH régióban (18%), Franciaországban (14%), valamint az Ibéria/Olaszorszég régióban (9%) mutatkozott.

„Immár a második alkalommal mondhatjuk el, hogy rendkívül elégedettek vagyunk a CTP kötvénykibocsátásával, amelyet komoly szakmai támogatás kísér. A második zöldkötvény-kibocsátás tovább csökkenti a CTP adósságfinanszírozási költségét” – tette hozzá Jan Evert Post, a CTP befektetői kapcsolatokért felelős vezetője. A kibocsátás időzítése is meglehetősen szerencsésnek bizonyult, és a kedvező kamatszint mellett azt is lehetővé tette, hogy a CTP 50 millió euróval megemelje az eredeti 350 millió eurós kibocsátási értéket. 

Az újjonnan kibocsátott, 2023. november 27-én lejáró kötvény fix éves kamata 0,625 százalék. A CTP B.V. kötvényei a Moody’s-tól Baa3 (stabil), az S&P-től pedig BBB- (stabil) besorolást kaptak.

Forrás: Chapter4
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását