2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A ruhavásárlás jövője - a méretkalkulátortól a mesterséges intelligenciáig

A mesterséges intelligencia nemcsak szórakoztató és interaktív vásárlási élménnyel írja át az e-kereskedelmi piacot, de a ruhavásárlási szokásainkat is fenekestül felforgatja. A ma elérhető legújabb méretfelismerő 3D testszkenner pedig olyan kicsi, hogy otthonra is megrendelhető. Innen tényleg csak egy ugrás, hogy az MI „öltöztessen” minket.
2020. október 22. csütörtök 10:10 - HírExtra

Mérje le magát!

Netről ruhát rendelni lutri. Hiába mérjük le magunkat egy mérőszalaggal tetőtől-talpig, és választjuk ki a megfelelőnek gondolt méretet, sokszor mégsem stimmel. Valójában a webes kiegészítő – és ruharendelésekkel kapcsolatos összes panasz 70 %-át a méretproblémák teszik ki. A gördülékenyebb vásárlás és a vevői elégedettség növelése érdekében ezért a nagy divatcégek és e-kereskedők a hagyományos mérettáblázat megreformálására új alternatívákon dolgoznak az innovatív techcégekkel karöltve. De ne ugorjunk fejest a sci-fi filmekbe illő jövőképbe, haladjunk szépen sorban és nézzük 

Egy egyszerű online kalkulátor a hagyományos mérettáblázatot hivatott kiváltani és az ideális méretválasztást segíti netes vásárláskor. A kalkulátor használatához szükség van egy szabócentire, a testi adottságok leméréséhez, majd egy kattintással megtudható a megfelelő méret.

A következő szint a Puma, a Hugo Boss és a The North Face által is használt népszerű Fit Finder interaktív kalkulátor és társai. A magasság, a testsúly, az életkor (!) és a testalkat adatai alapján a hasonló vásárlói adatok összevetésével számítja ki az ideális méretet és tesz javaslatot.

És most figyeljen! Rendeléskor a testmérő appok is segítségünkre lehetnek. A TailorGuide kamerás méretfelismerés alapján működik, ezzel szemben a MySizeID a mobilba épített érzékelők és szabadalmaztatott algoritmus segítségével végzi el a méréseket, kamera használata nélkül. Hihetetlen, de az okostelefonokra írt alkalmazások erre is képesek.

Az okostükör lassan a múlté

Az okos próbafülkében elhelyezett okostükör érintőképernyőjén minden fontos információt megkapunk a RFID technológiának köszönhetően. A ruhákat csak bevisszük magunkkal a próbafülkébe, és máris megjelennek a kijelzőn az üzletben elérhető színek, méretek, valamint további javasolt ruhadarabok. Ez cool, de mi van, ha a következő generációs okos próbafülkéket már olyan szenzoros érzékelőkkel látják el, ami milliméter pontosságú képet ad a testéről? Nos...

3D testszkenner már otthonra is

A II. generációs dressing room működése a body scan lehetőségeiben rejlik. A Scanatic 360 Body Scanner fél percen belül beolvassa méretet és kivetíti a méretarányos avatarját a kijelzőre, amit – akárcsak egy hagyományos ruhapróbán,  virtuálisan öltöztethet. A VR és az AR A body scan-t egy appal (Cloudzet) párosítva azt is megtudhatjuk, hogy a különböző ruhamárkák esetén milyen méretet kell válasszunk. A kiterjesztett valóság vezérelte virtuális ruhapróbát már a GAP, és a Zara üzleteiben is kipróbálhatjuk.

A fejlesztések azt mutatják, hogy ezeket az innovációs élményeket nem csak a plázák divatüzleteiben élheti át. A legújabb testszkennereket hordozható méretűre tervezték, így saját felhasználásra is elérhetőek. Igaz, elsődleges funkciójuk a sportot és az egészséges életmódot célozza meg, de innen már csak egy hajszál választja el, hogy az öltözködésben is segítségünkre legyenek. A NAKED és a SHAPESCALE szobamérleg méretű gépeit akár 500 dollárért megrendelhetjük otthonra. De kipróbálhatjuk a 3DLOOK innovációját, ami csupán 2 darab mobillal készült fotó alapján képes elkészíteni a 3D-s avatart, body scan nélkül!

Az MI a jövő személyi stylistja

Egy nem túl távoli jövőben a viselkedésünket és érzelmeinket figyelő mesterséges intelligencia láthat el minket öltözködési- és divattanácsokkal. Stílusunkat, vásárlási szokásainkat megtanulva, testalkatunkat és ruhatárunkat monitorozva ajánl megfelelő szettet a napi programunkhoz, a munkahelyi pozíciónkat és az időjárást is figyelembe véve. Szól, ha a szennyesben van a kedvenc pólónk, vagy ha ideje új ruhákat venni.

Hogy milyen lesz a fogadtatása, hamarosan megtudjuk…

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását