2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Óriási zöld kötvény kibocsátás

A CTP B.V. (CTPBVV) Közép-Kelet-Európa legnagyobb logisztikai ingatlantulajdonos és fejlesztő cége, valamint Európa öt legnagyobb logisztikai ingatlancégének egyike, 2020. október 1-én sikeresen bocsátott ki 650 millió euró értékű zöld kötvényt.
2020. október 14. szerda 11:09 - HírExtra

Jelenleg a CTP zöld kötvényei jelentik a legnagyobb értékű kibocsátást a közép-kelet-európai ingatlanvállalatok körében. A kötvényeket nagy befektetői érdeklődés fogadta és többszörösen túljegyezték őket. Az ajánlati könyvben szereplő összeg meghaladta a 2 milliárd eurót.  

A CTP rendkívül sikeres üzleti modellel rendelkezik, 100 parkot működtet Közép-Európában, amelyek több mint 500, piacvezető pozícióval rendelkező bérlőt szolgálnak ki a közép-kelet-európai régióban. A CTP emellett elkötelezett a fenntarthatóság iránt, és célja, hogy 2023-ig megteremtse a széndioxid-semleges működés feltételeit.

„A CTP a megfelelő piaci környezetben sikeresen bocsátotta ki kötvényeit. A logisztikai ingatlanok jelenleg stabil alapokkal rendelkeznek, különösen Közép- és Kelet-Európában. Hosszútávon elköteleződtünk a fenntarthatóság iránt, amelynek bizonyítéka az épületeinkre megszerzett BREEAM minősítések. A CTP stabil hitelfelvételi alapjait mind a hitelminősítő ügynökségek, mind a befektetők nagyon pozitívan értékelték. A vállalat két befeketetésre javasolt besorolást kapott a Moody's-tól és az S&P-től, és a turbulens piaci környezet ellenére sikeresen bevezette a zöld kötvényeket – mondta Richard Wilkinson, a CTP csoport CFO-ja.

A vállalat – a fenntarthatóság iránti elkötelezettségének megfelelően – a zöld kötvények kibocsátása mellett döntött, ugyanis 2019-ben fontos stratégiai vállalást tett: a teljes logisztikai és ipari portfóliójára a BREEAM tanúsítvány „Very Good” és afölötti minősítés megszerzését.  A kötvények kibocsátásának nettó bevételét a CTP BV zöld kötvény keretrendszerének megfelelően a meglévő fedezett adósság refinanszírozására és a jövőbeni fejlesztések finanszírozására fordítják.

„Az erős kereslet miatt a jegyzések a kibocsátás után egy órán belül megindultak, és több mint 150 komoly befektetőtől érkezett megrendelés. Ez egy nagyon sikeresen debütáló kibocsátás a CTP számára“– tette hozzá Morgan Stanley, mint a Rating and Green strukturális tanácsadója.

A kiadás széles intézményi eloszlásban zajlott, elsősorban eszközkezelőknek értékesítve (60%), a legnagyobb kereslet az Egyesült Királyságban (32%), a DACH régióban (22%), a Benelux államokban (20%), valamint a közép-kelet-európai befektetők (10%) körében mutatkozott.

 „Örömmel látjuk, hogy a CTP kötvények kibocsátását ilyen szakmai támogatás kísér, amely lehetővé teszi a vállalat számára, hogy alacsonyabb költségekkel és hatékonyabban finanszírozza önmagát” – mondta Jan Evert Post, a CTP befektetői kapcsolatokért felelős vezetője.

Az ingatag piaci környezet és a Covid-19 okozta válság ellenére a CTP zöld kötvényei iránt erős volt a kereslet, lehetővé téve a CTP számára a vonzó árazást, és az eredeti terveken felül 150 millió euróval megnövelt kibocsátást. A kibocsátás az eddigi legnagyobb, és – 2 milliárd euró feletti igénnyel – az egyik leginkább túljegyzett euró alapú debütáló kötvény egy közép-kelet-európai ingatlanvállalat esetében.

A 2025. szeptember 24-én lejáró kötvény fix éves kamata 2,125 százalék. 

Az itt hivatkozott értékpapírok kizárólag regsztrációval vagy az USA egységes szerkezetbe foglalt, 1933-as Értékpapírtörvényében meghatározott regisztráció alóli mentesség esetén értékesíthetők az Egyesült Államokban.

Forrás: chapter4
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását