2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Megkezdte a tiltakozók őrizetbe vételét a rendőrség vasárnap Minszkben, amikor immár hetedik egymást követő vasárnap tízezrek vonultak az utcára Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelve.
2020. szeptember 28. hétfő 08:07 - HírExtra

Országszerte ismét százezren tüntettek, Homelben és Hrodnában csuklyás rohamrendőrök keményen lecsaptak a tiltakozókra. Minszkben és vidéken összesen mintegy 200 embert vettek őrizetbe - közölte kora este a fehérorosz belügyminisztérium.
    
A Vjaszna jogvédő szervezet szerint Homelben könnygázt, Mahiljauban hanggránátot vetett be a rendőrség a tömegoszlatáshoz. Minszkben a rohamrendőrség embereket emelt ki a tömegből és kisteherautókba tuszkolta őket - mondta el egy szemtanú a Reuters brit hírügynökségnek.
    
A főváros központjába páncélosokat vezényeltek, több metróállomás zárva tartott. Lukasenka rezidenciája, a Függetlenségi Palota előtt sűrű torlaszt emeltek és számos rohamrendőr őrizte az épületet.
    
Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tüntetnek, amióta Aljakszandr Lukasenkát a központi választási bizottság a szavazatok 80,1 százalékával hirdette ki győztesnek. Az ellenzék szerint a választást elcsalták. Lukasenka tagadja a választási csalást, és azt állítja, hogy a tiltakozásokat külföldről támogatják.
    
A vasárnapi tüntetéseket "Szveta elnöknő (a választásokon második helyen végzett Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető) beiktatása" jelszóval tartották, bírálva Lukasenka szerdai beiktatását.
    
Lukasenkát szerdán, a jogszabályok által előírt határidő előtt, előzetes bejelentés nélkül beiktatták a hatodik mandátumára, újabb tiltakozásokat, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia bírálatát kiváltva.
    
Szveta az elnökünk, Szveta elnök, Éljen Fehéroroszország - skandálta a tömeg.
    
A választások után Litvániába menekült Cihanouszkaja közleményében dicsérte a tiltakozók eltökéltségét és kitartásra buzdította őket.
    
"Ma van a tiltakozásunk ötvenedik napja, és a fehérorosz nép ismét az utcára ment" - írta. "Meg kell állítanunk ezt a rezsimet, és ezt békésen kell tennünk" - tette hozzá a 37 éves politikus.
    
Lukasenka, a 66 éves volt szovhoz (állami gazdaság) igazgató több mint negyedszázada van hatalmon a volt szovjet köztársaságban, és hagyományos szövetségese, Oroszország támogatását élvezve nem mutat hajlandóságot a távozásra - jegyezte meg a Reuters.
    
A rendőrség 150 embert vett őrizetbe a szombati tiltakozásokon - idézte a fehérorosz belügyminisztert a RIA orosz hírügynökség.
    
A nyugati országok hevesen bírálták a vitatott tisztaságú választásokat, és a tüntetők elleni kemény fellépést. Az Európai Unió és az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket fontolgat fehérorosz vezetők ellen.
    
Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter vasárnap az ENSZ-közgyűlésben kijelentette, hogy ezekkel az aggodalmakkal "csak káoszt és anarchiát akarnak elérni" Fehéroroszországban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását