2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Spórolj vállalkozásodban, és figyelj oda a vízfogyasztásra!

Amennyiben az ember létre szeretné hozni saját vállalkozását, az első pár hónapban vagy egy évben fontos odafigyelnie minden apró költségre, és csökkenteni a kiadásokat annak érdekében, hogy végül nyereségesen tudja zárni az adott évet.
2020. szeptember 17. csütörtök 18:10 - HírExtra

Abban az esetben, ha kisebb vállalkozással rendelkezel, éttermet, kávézót vagy panziót üzemeltetsz, akkor bizonyosan nagyobb mennyiségű vizet használsz, amelynek jelentős része kárba vész.

Bár maga a vezetékes víz országunkban kedvező áron elérhető, mégis jelentősebb összegeket spórolhatsz, ha pár apró, szinte alig észrevehető változtatást eszközölsz. Azonban nem csak az anyagi megtakarítás lehet az elsődleges szempont, amennyiben eléggé tudatos vagy, akkor kis ráfordítással megóvhatod Földünk vízkészletét, és vízgazdálkodásod ellenőrzésével környezettudatos és fenntartható fejlődést támogató vállalkozás lehetsz, továbbá csökkentheted vállalkozásod vízfogyasztását. 

Hol folyhat el a víz?

Elsődleges feladatod, hogy felmérd azt a tényezőt, hogy vállalkozásod mely területén fogy a legnagyobb mennyiségű víz. A legjellemzőbb területek lehetnek összességében azok a helyek, ahol a dolgozók vagy a vendégek tartózkodnak, és az általuk használt mellékhelyiségek is. Mindezen felül azok a helyiségek, ahol sokat kell takarítani vagy mosogatni, mint éttermekben, nagyobb szennyeződésekkel járó műhelyekben, hatalmas mennyiségű ivóvíz minőségű víz folyik el a tisztításhoz. 

Szállodákban és panziókban jellemzően a mosogatás és a mosás viszi el a nagyobb mennyiségű vizet, míg az udvar és a kert öntözése, ápolása és frissen tartása is jelentős mértékben igényelheti a friss vizet. Egy-egy csöpögő csap, nem teljesen elzárt wc vagy hibás zuhanyrózsa által átlagosan 4-5 liter víz is kárba mehet, szinte teljesen feleslegesen. 

Hogyan spórolhatsz hatékonyan vállalkozásodban?

A takarékoskodáshoz ma már léteznek olyan innovatív ötletek, tippek és tanácsok, amelyek segíteni fognak vízszámlád redukálásában. Mindenekelőtt próbálj meg víztakarékos tartályt beszerezni a wc-hez, mivel ezáltal az öblítéshez használt víz akár 50%-át is megtakaríthatod. Továbbá a csapokhoz is be lehet szerezni az extra víztakarékos perlátort, amellyel szintén nagy mennyiségű víz megtartható. Új gépek - mosógépek, mosogatógépek - esetében próbálj meg víztakarékos változatot beszerezni. Lehet, hogy magasabb árkategóriában kell majd keresgélned, de mindez meg fog térülni a vízfogyasztás csökkenésével. 

Figyelj oda a hibás, csöpögő vagy nem megfelelően záró csapokra, ezzel a lépéssel is sokat spórolhatsz! Esővízgyűjtő hordók telepítése is sokat segíthet, mivel ezeknek köszönhetően felhasználhatod az összegyűjtött vizet takarításhoz, locsoláshoz vagy a wc öblítéséhez egyaránt.

Amennyiben szeretnél többet megtudni a víz jelentőségéről, megtakarítási lehetőségekről és kihagyhatatlan ajánlatokról, akkor keresd fel Montivíz weboldalát, ahol többet is olvashatsz. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását