2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az USA szerint is az orosz vezetés mérgezett

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezését valószínűleg "magas szintű orosz vezetők" irányították - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Ben Shapiro újságírónak adott interjújában szerdán este.
2020. szeptember 10. csütörtök 10:23 - HírExtra

"A világon mindenütt látják az emberek, hogy mi folyik. S ha látják az erőfeszítéseket egy disszidens megmérgezésére és tisztában vannak azzal is, hogy mindez nagy eséllyel magas rangú orosz tisztségviselőktől ered, ez bizony szerintem nem használ az orosz nép megítélésének. És Oroszországénak sem" - jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője.
    
Pompeo leszögezte: azoknak az országoknak, amelyek komoly szerepet akarnak játszani a világpolitika színpadán, "a szabadságot és a demokráciát kell előmozdítaniuk".
    
A tárcavezető leszögezte, hogy nem akarja elsőként, Donald Trump elnök előtt kifejteni az amerikai kormányzat várható lépéseit, de azt megerősítette, hogy az amerikai kormányzat is megpróbálja majd azonosítani a mérgezésért felelősöket. Úgy fogalmazott: Washington közelebbről is megvizsgálja és értékeli a helyzetet, s mindent megtesz majd azért, hogy hasonló esetek többé ne fordulhassanak elő.
    
A múlt héten, amikor Berlin bejelentette, hogy orvosai vizsgálatai szerint Navalnijt Novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg, Trump közölte: "nincs ok kételkedni" a német orvosok megállapításában, de ő még "nem látott bizonyítékot" a mérgezésre.
    
Miközben Oroszország kitartott amellett, hogy az orosz orvosok semmilyen méreg nyomát nem mutatták ki Navalnij szervezetében, a G7-es országcsoport külügyminiszterei kedden Washingtonban közzétett közös nyilatkozatban sürgették Moszkvát, hogy minél előbb állítsa bíróság elé a mérgezésért felelősöket. A miniszterek azt is hangsúlyozták, hogy a vegyi fegyverek bárminemű alkalmazása elfogadhatatlan, és az ilyen harceszközök tilalmáról szóló nemzetközi egyezményekbe ütközik.
    
Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa - szintén kedden - átlátható és független vizsgálatra szólította fel Moszkvát, a francia külügyminiszter és a védelmi miniszter pedig a Navalnij-ügy miatt elhalasztotta a jövő hétre tervezett moszkvai tárgyalásait.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását