2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A cégek közel kétharmada felkészületlenül vágott bele a biztonsági követelmények megteremtésébe a koronavírus-járvány kitörésekor – mutat rá az idén 30 éves Panda Security friss hazai felmérése. A vállalkozások többsége az informatikai fejlesztések mellett a dolgozói képzésével javította a kiberbiztonságot. A döntéshozók a jövőben további lépéseket tesznek az IT-védelem megerősítése érdekében.
2020. június 22. hétfő 10:39 - HírExtra

A járványügyi veszélyhelyzet alatt távmunkába költözött magyarországi vállalatok IT-biztonsági tapasztalatait összegezte a Panda Security hazai körképe. A több mint hetven kis- és közepes vállalkozás, valamint nagyvállalat vezetői körében végzett kutatás szerint a cégek 61 százalékát érte legalább részben felkészületlenül a távmunkába költözés miatti informatikai biztonság megszervezése. A válaszokból kiderült, hogy az ennek érdekében tett lépések meghatározásáról elsősorban a cégvezetők (35%), az informatikai vezetők (32%), valamint a rendszergazdák (12%) döntöttek. 

Dolgozóik biztonságos munkavégzésének elősegítésére a cégek főként virtuális magánhálózat (VPN) alkalmazásával (68%), munkatársaik oktatásával (51%), végpontvédelem telepítésével (45%) és a felhasználói jogosultságok szigorításával (34%) léptek. Mindemellett a járványhelyzet adta megváltozott munkavégzés a cégek jelentős részét, mintegy kétharmadát ösztönzi valamiféle IT-biztonsági előrelépésre. A válaszadók leginkább a biztonsági képzést (32%), otthoni munkavégzésre vonatkozó IT-szabályozás létrehozását (30%), IT-biztonsági menedzsment és monitoring rendszer bevezetését, illetve javítását (30%), valamint tűzfalvédelem bevezetését vagy erősítését (23%) tervezik.  

„Örömteli hír, hogy a felkeresett cégek jelentős része az otthoni munkavégzés biztonsága érdekében IT-védelmi fejlesztéseket tervez, hiszen ma már nem az a kérdés, hogy érhet-e valakit kibertámadás, hanem az, hogy mikor. Különösen előremutató emellett a munkatársak biztonsági képzésére tett szándék. Ennek fontosságát már jó ideje hangsúlyozzuk, hiszen számos esetben rajtuk múlik egy-egy betörés sikere” – mondta Gölcz Dénes, a Panda Security hazai ügyvezető igazgatója. 

A felmérésben megkérdezett cégek közel negyede (22%) nincs tisztában azzal, hogy érte-e őket egyáltalán betörés az elmúlt időszakban. A járványhelyzet alatt támadást szenvedett cégek majdnem fele (44%) a belső folyamatok leállásáról, hatékonyság-csökkenésről és adatok elvesztéséről (22-22%), valamint az üzletfolytonosságban történt károkról (12%) számolt be. 

„Az előrejelzések szerint a jövőben egyre több kihívásra kell majd felkészülnünk, akár mint a mostani járvány okozta hirtelen távmunkára átállás, ezért minden cégnek érdemes egyben az IT-biztonság kérdését lehetőségeihez mérten napirenden tartani, mert a tapasztalatok alapján a támadások volumene ilyenkor sem csökken” – tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását